7 sätt att lindra pollenbesvär – utan medicin!
Cirka 30 procent av befolkningen har någon form av pollenallergi – och för de flesta är det ofarligt, men nog så jobbigt. Symtom som rinnande näsa, nysningar och kliande ögon tar på krafterna. På apoteken finns många bra receptfria produkter som hjälper – men som också kan ha trötthet som en biverkan.
Har man milda symtom kan man som ett första steg testa medicinfria metoder. För vissa kan det vara tillräckligt, medan det för andra kanske inte hjälper alls. Prova dig fram! Har man däremot svåra besvär ska man vända sig till en läkare för att få en lämplig medicin. Men även om du tar medicin kan våra tips dämpa symtomen ytterligare.
Huskurer mot pollenallergi!
Skölj näsan med salt
Att skölja näsan med koksaltslösning rensar bort damm och pollen som irriterar slemhinnan. Det i sig mildrar den allergiska reaktionen. Det här brukar fungera bra om man har en mild eller måttlig pollenallergi. Prova att skölj näsan både morgon och kväll.
Så här gör du: Blanda en tesked vanligt bordssalt med en halv liter kranvatten som du har kokat och låtit svalna. Häll i en nässköljare (finns att köpa på apotek).
- Ställ dig vid ett handfat och stick in pipen i den ena näsborren. Böj huvudet och överkroppen lite åt sidan och låt kannan följa med.
- Andas genom munnen och låt vattnet rinna från den ena näsborren till den andra.
- När ungefär hälften av vattnet har runnit igenom, snyt dig genom den sköljda näsborren. Blås ut försiktigt och stötvis, inte så hårt att trumhinnan buktar ut.
- Upprepa med den andra näsborren
Vädra rätt
Dålig ventilation hemma innebär att pollen, damm, rök, kvalster, kemikalier, pälsdjursallergen, parfym, rengöringsmedel och andra irriterande ämnen inte vädras ut. Problemet är att när man vädrar genom att öppna fönstret släpper man också in pollen. Se därför först och främst till att ha bra ventilation i din bostad. Om du vädrar genom att öppna fönstret, gör det på natten eller tidigt på morgonen när pollenhalterna är låga.
Skaffa luftrenare
Pollen består av så små partiklar att det är nästan omöjligt att inte få in dem i våra bostäder. Med en luftrenare med ett så kallat HEPA-filter kan du åtminstone rena luften från vissa, irriterande partiklar. Tänk på att alla luftrenare inte klarar av att fånga upp de minsta partiklarna från pollen och kvalster. Astma- och Allergiförbundet har en lista på rekommenderade luftrenare för allergiker och astmatiker.
Ångbada!
Ånga kan lindra nästäppa genom att öppna upp och dämpa svullnaden i din nässlemhinna. Ett ångbad är snabbt fixat! Koka vatten i en kastrull, ta av spisen och täck ditt huvud med en handduk. Böj dig ner över kastrullen och andas in ångan som bildas i mellan fem och tio minuter. Upprepa ett par gånger om dagen.
Prova probiotika
Det finns åtminstone lite forskning som pekar mot att man kan förebygga allergier med goda bakterier, probiotika. Studierna är främst gjorda på barn och visar att probiotika kan ha effekt på nästäppa, klåda och rinnsnuva. Den bakteristam som verkar ha bäst effekt är lactobacillus paracasei, som kan finnas i vissa syrade mjölkprodukter. Kolla innehållsförteckningen!
Sanera sovrummet!
Städa noga, byt lakan ofta och se till att du är så ren som möjligt när du ska sova. Duscha gärna, inte minst för att få bort pollen som har fastnat i ditt hår (och som riskerar att hamna på kudden) Tänk också på att inte hänga ut sängkläder (och andra kläder) på vädring eller tork utomhus eftersom pollen kan fastna i dem. Om du även reagerar allergiskt på kvalster finns det särskilda kvalsterskydd till madrass, kudde och täcke.
…och glöm inte att sanera husdjuret
Har du husdjur? Pälsdjur har ofta stora mängder pollen i pälsen efter att de varit ute. Borsta ur pälsen innan ni går in eller skölj av så snart ni kommit in. Låt ditt djur sova i ett annat rum.
Källor: Astma- och allergiförbundet, Min Doktor, Shape.com
Foto: TT
Läs mer:
Katarina får nytt vaccin mot pollenallergi