7 symptom som kan vara tecken på fibromyalgi – ta dem på allvar
Fibromyalgi är en sjukdom som drabbar kvinnor i högre grad än män (nio av tio av de drabbade är kvinnor) och som ofta blir en livslång följeslagare. Länge avfärdades fibromyalgi som en inbillningssjukdom och många patienter har därför inte alltid tagits på allvar.
I dag anses fibromyalgi vara ett kroniskt smärttillstånd, men sjukdomen är fortfarande svårdiagnosticerad. Personer med fibromyalgi lever med långvarig smärta, trötthet, stela muskler, domningar och sömnproblem för att nämna några symptom.
Fibromyalgi påverkar livet
Sjukdomen kan ha stor påverkan på de drabbades liv och vardag – vissa dagar kan smärtan vara så stor att man inte ens orkar ta sig ut. För omgivningen kan det vara svårt att förstå vad sjukdomen innebär, och många upplever det som extremt jobbigt att inte bli tagna på allvar.
Läs också: Fibromyalgi: Nya rön kring orsak till smärtan
”Att inte bli trodd är det största problemet för många fibromyalgi-drabbade och kan göra att man mår väldigt dåligt psykiskt”, skriver Fibromyalgiförbundet på sin hemsida.
Sjukdomen kan bero på en rad olika saker. Man kan exempelvis ha ont i en avgränsad del av kroppen i flera år innan fibromyalgin bryter ut. Stress, dålig sömn och enformiga rörelser kan också spela in. Dessutom kan sjukdomen vara ärftlig.
Kan bero på överskott av blodkärl
För några år sedan gjorde amerikanska forskare en ny upptäckt – att fibromyalgi kan bero på ett överskott av blodkärl.
– De nya rönen om att ett överskott av blodkärl skulle kunna vara källan till smärtan är intressanta och ska inte förkastas, även om jag inte tror det är hela sanningen bakom problemet. Men när det gäller smärtbehandling måste vi läkare alltid vara öppna och nyfikna! sa Michael Seipel, smärtspecialist, till Hemmets veckotidning då.
Men även om det inte finns något exakt verktyg för att fastställa fibromyalgi, finns det flera varningssignaler att vara uppmärksam på.
Här är sju tecken på fibromyalgi att ta på allvar:
1. Långvarig smärta
Utbredd och långvarig smärta är kanske det tydligaste tecknet på fibromyalgi. Många patienter med fibromyalgi har ont i kroppen konstant, medan smärtan för andra kan komma och gå i perioder. Smärtan känns främst i muskler, men även i leder. Det allra vanligaste är att smärtan sitter i nacke, axlar och den nedre delen av ryggen.
Det är vanligt att smärtan sprider sig till flera ställen i kroppen. Smärtan gör det svårt att klara av vardagliga saker som att springa, gå i trappor och lyfta tunga föremål.
För att kunna få diagnosen fibromyalgi ska du ha haft ont i minst tre månader.
2. Ökad smärtkänslighet
Det är vanligt för fibromyalgipatienter att ha en ökad smärtkänslighet, att du får ont av sådant som friska människor normalt inte får ont av. Det innebär att ett lätt tryck eller en vanlig muskelsammandragning blir smärtsam.
Läs också: Fibromyalgi: Metoden som kan lindra smärtan
Vissa är så ömma i kroppen att de får svårt att bära åtsittande kläder. Man kan också få ont av vanlig beröring, vilket kan påverka relationer och sexlivet. Många är rädda för att ha sex på grund av smärtan. Det kan i sin tur leda till en ond cirkel, där sex förknippas med smärta.
Den ökade smärtkänsligheten är tydligare vid fibromyalgi än vid andra sjukdomar som också innebär muskelsmärta.
3. Stelhet och domningar
Att vakna upp på morgonen och känna en stelhet i kroppen är vanligt hos personer med fibromyalgi. Det är inte heller ovanligt att man får en pirrande känsla i händer och fötter, så kallad parestesi, något som kan vara väldigt obehagligt. Man kan få problem med att greppa saker och en känsla av att fötterna domnar bort, utan att man har någon nervskada.
4. Extrem trötthet
Smärtan är inte bara en följeslagare dagtid, utan kan även i högsta grad påverka nattsömnen. Dålig sömn kan leda till ännu mer smärta och till ökad stress – något som i sin tur ofta resulterar i ännu sämre sömn.
Många med fibromyalgi drabbas även av så kallade restless legs, eller Willis-Ekboms sjukdom som det egentligen heter. Restless legs innebär att det känns som om det kryper eller pirrar i benen efter att ha suttit stilla länge, eller nattetid när det är dags att sova. Restless legs kan göra att man känner ett stort behov av att röra på sig, vilket kan försämra sömnen ytterligare.
Följden blir att många personer med fibromyalgi känner en extrem trötthet.
5. Minnes- och koncentrationssvårigheter
Många med fibromyalgi upplever svårigheter med minnet och koncentrationsförmågan. Den så kallade ”fibrodimman” kan bland annat göra det svårare att minnas detaljer och att ta till sig ny information. Man kan också få svårigheter att komma på rätt ord och att hålla reda på siffror.
Läs också: Fibromyalgi – 10 oväntade symptom
Den långvariga smärta som kännetecknar sjukdomen, kan ta energi från annat och påverka den mentala kapaciteten, som minnet. En god sömn är en förutsättning för ett välfungerande långtidsminne, och den onormala trötthet som många lider av kan alltså påverka också detta.
Förvirring, oförmåga att urskilja olika färgtoner och att känna igen olika välbekanta omgivningar är andra symptom på ”fibrodimma”.
6. Oro och nedstämdhet
Tvärtemot vad läkarna tidigare trodde, har det visat sig att fibromyalgi inte är en psykisk sjukdom. Däremot kan den långvariga och intensiva smärtan, sömnproblemen och tröttheten leda till att fibromyalgiker drabbas av nedstämdhet och depression.
Symptom som oro, ängslan, rädsla och stress kan i sin tur förstärka övriga symptom, vilket innebär att det är lätt att fastna i en ond cirkel. Personer med fibromyalgi kan också drabbas av panikattacker, ångest och att man lättare faller i gråt.
7. Magproblem
Eftersom smärta är en tydlig stressfaktor, kan fibromyalgi också innebära att symptom som utlöses av stress blir en följd av sjukdomen. Magproblem, som magkramper och bäckensmärta, är ett sådant vanligt symptom.
Nästan hälften av dem som har diagnosen fibromyalgi har också IBS (irritable bowel syndrome), och 32 procent av IBS-patienterna har också fibromyalgi. IBS kan innebära såväl upprepade diarréer, förstoppning som smärta och gasbildning.
Läs också: Det händer med din mage när du stressar för mycket
Det finns flera likheter mellan fibromyalgi och IBS
– Det gemensamma är att man är känslig på ett sätt som man normalt inte ska vara. IBS innebär en ökad känslighet i tarmen, när tarmen gör sitt vanliga jobb, får man symtom. Vid fibromyalgi har man en ökad känslighet i muskler och muskelfästen, har Perolof Lindfors, överläkare i gastroenterologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tidigare sagt till Året runt.
Uppsök vård om du upplever något av symptomen ovan under en längre tid.
Källa: 1177 Vårdguiden, Fibromyalgiförbundet, Året runt, MåBra, Reumatikerförbundet, Bättre hälsa
Artikeln publicerades först på Allas.se.