Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

7 tecken på att du kan ha serotoninbrist

21 aug, 2020
Brist på serotonin kan göra oss nedstämda
Det förebygger depression och ångest, men är lika viktigt för maghälsan och sexlusten. Vi pratar om serotonin – ett kroppseget ämne som du kan påverka med dina levnadsvanor!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Serotonin är kanske mest känt för att vara en nyckelspelare när det gäller vår psykiska hälsa. Brist på serotonin kopplas ihop med ökad risk för ångest och depression, men det påverkar också sexlusten, aptiten, minnet och vår förmåga att hantera stress. Men serotoninet är minst lika viktigt för vår fysiska hälsa. Bland annat är det viktigt för en lugn mage.

Det här är serotonin

Serotonin är både en signalsubstans och ett hormon och det bildas naturligt i mag-tarmkanalen. Det är faktiskt där vi har det mesta – cirka 90 procent – av vårt kroppsegna serotonin. Det reglerar våra tarmrörelser men har också ett finger med i spelet när det gäller blodkärlens spänst.

Mest kopplas serotoninet, eller snarare bristen på serotonin, ihop med nedstämdhet och depression. Redan på 1950-talet upptäckte forskare att serotonin har en antidepressiv effekt. Gemensamt för dagens antidepressiva läkemedel är att de ökar just mängden serotonin i hjärnan. SSRI, (selektiva serotoninåterupptagshämmare) som läkemedlen kallas, används även mot tvångssyndrom, ångesttillstånd, bulimi, IBS och vissa smärttillstånd.

Annons

7 vanliga symtom på serotoninbrist

Symtomen kan vara diffusa och ibland även ha andra orsaker. Misstänker man att något inte står rätt till ska man prata med sin läkare. Så här kan serotoninbrist yttra sig:

  • Humörsvängningar
  • Nedstämdhet
  • Oro och ångest
  • Dåligt minne
  • Sömnproblem
  • Problem med matsmältningen
  • Problem med balans och koordination

 

Så här boostar du ditt serotonin på naturlig väg

Det är inte bara läkemedel som kan höja nivån av serotonin. Är man inte kliniskt deprimerad kan det ibland räcka med att lägga om sina levnadsvanor. Det här kan du testa!

Motion

Det är ingen slump att regelbunden träning rekommenderas som behandling mot mildare depressioner (och som tillägg till medicinsk behandling vid svårare depressioner). Fysisk aktivitet sätter fart på flera av våra må bra-hormoner, bland annat adrenalin och dopamin, som båda samarbetar med serotoninet.  De olika hormonerna drar helt enkelt igång varandra. Forskning visar också att när vi jobbar med musklerna hjälper vi kroppen att frigöra tryptofan, som är en av de viktigaste byggstenarna för serotonin.

Annons

Mat med antidepressiv effekt

För att kroppen ska kunna tillverka serotonin behöver den ämnet tryptofan. Det kan tillföras utifrån – via mat. De här livsmedlen är särskilt rika på tryptofan:

  • Kalkon
  • Lax
  • Kyckling
  • Ägg
  • Nötter, särskilt valnötter
  • Sojaprodukter

Tanka dagsljus

Ljusets har en stor betydelse för hur vi mår och det är inte för intet som ljusterapi används mot vinterdepressioner. Dagsljuset hjälper nämligen upp serotonin-nivån samtidigt som det hjälper oss att sova bättre på natten. Särskilt bra effekt får man av att vara ute i dagsljus på förmiddagen. Det finns också särskilda ljusterapilampor för hemmabruk.

Källor: Medical News Today, MåBra

Foto: TT

Läs mer: 

3 myter om lyckopiller som alla borde veta

Lista: Här är maten som förebygger och lindrar depression bäst!

Charlotta: Löpningen hjälpte mig ur depressionen

Annons