8 saker du inte kommer få gjorda – när barn nr 2 kommit
Det finns mycket som är härligt med att vara småbarnsförälder. Alla kramar med grötkladdiga händer, sovmorgnar med en snusande treåring tätt intill, att få se de första stapplande stegen och höra det där innerliga bebisskrattet som eventuellt är världens bästa ljud.
Men nog finns det ändå saker man kan sakna från sitt förra liv, livet innan barn. För det är få saker som så drastiskt vänder upp och ner på livet som att få ett barn. Ja, det skulle vara att få två barn då.
Här är åtta saker du inte ska räkna med att kunna göra när du får barn nummer två:
1. Tänka en tanke till slut
Med två barn försvinner den lilla chans du hade att planera vardagen som trots allt finns så länge det bara är ett barn med i bilden. Att ständigt behöva svara på frågor, torka snor, torka tårar och avvärja syskonbråk minimerar möjligheten att kunna tänka klart en tanke. De ständiga avbrotten i tankeverksamheten gör det i princip omöjligt att till exempel skriva en inköpslista. I stället stuvar du ner båda barnen i vagnen och drar iväg med dem till butiken, där du sedan slänger ner matvaror i korgen på måfå samtidigt som du stålsätter dig inför den kommande skrikfesten som alltid inträffar vid frysdisken då du säger nej till att köpa glass på en tisdag. Och när du packar upp matkassen inser du att du kommit hem utan köttfärs till köttfärssåsen och utan potatis till potatismoset.
2. Ringa viktiga samtal
Att ringa det där viktiga samtalet till vårdcentralen, Försäkringskassan, tandläkaren eller Skatteverket kan du bara glömma när du fått ditt andra barn. Det är nämligen så att två små barn, om de slår sina kloka huvuden ihop, lätt kan komma upp i samma ljudnivå som 300 kacklande hönor vilket gör det omöjligt att höra något av vad den i andra änden säger. Om du ens kommer fram vill säga – risken är överhängande att du inte ens kommer fram till plats ett i telefonkön, eftersom du troligtvis är tvungen att avbryta för att exempelvis hindra det stora barnet från att putta ner minstingen i toaletten.
3. Läsa böcker
Alla föreställningar om att du är en litterär och kulturellt intresserad kvinna är bara att lägga ner när ditt andra barn kommer. Eventuellt hinner du kanske läsa några sidor under de första veckorna som mest går ut på att mata bebis och hålla sovande bebis. Om ditt stora barn är på förskolan eller i skolan under tiden, vill säga. Efter några månader räcker tiden och energin på sin höjd till att scrolla Facebook-flödet efter nattning.
4. Äta hälsosamt
När kroppen och hjärnan är så trötta att man helst vill lägga sig ner och sova i en sisådär 300 år, är socker och snabba kolhydrater det enda man vill ha. Det enda. När barnen somnat på kvällen finns det inget som slår att sjunka ner i soffan med en skål glass och en skål chips sida vid sida. Alla eventuella planer på att börja äta lite mer hälsosamt får snällt vänta tills man är ute ur småbarnsbubblan.
5. Lära barnet saker
Med det första barnet följer man lydigt alla expertråd om att prata med barnet tidigt, att peka ut och namnge olika djur och föremål och att läsa för barnet varje dag. Med barn nummer två hinner man med noll av det.
Ett exempel: min äldsta dotter kunde redan som ettåring berätta vad hunden säger, vad apan säger och vad kossan säger. Hon kunde peka ut tvättmaskinen, torktumlaren och handfatet i badrummet. Min yngsta dotter är nu ett och vet fortfarande inte var lampan är. Att hon skulle veta vad apan säger är en skrattretande tanke. Visst spelar personligheten in, men jag misstänker att det också har med min bristande pedagogik att göra.
6. Träffa avlägsna kompisar
När man har två barn finns det ingenting som heter egentid. Att göra något utan minst ett barn i hasorna är i princip omöjligt. Att få komma iväg en liten stund på egen hand kräver noggranna förhandlingar med partnern, alternativt att man kallar in barnvakten med god framförhållning så hen hinner förbereda sig mentalt på det kaos som ofta uppstår när två barn härjar runt.
Lyckas man trots allt få en liten stund utan familjen säger det självt att man prioriterar att träffa de närmsta kompisarna först. Resten av bekantskapskretsen får helt enkelt vänta på ditt ädla sällskap några år.
7. Vara bakfull
Att festa hela natten lång och sedan ha en lång, härlig bakisdag i sängen finns inte på kartan med två barn. Stänga in sig i sovrummet utan att bli störd är omöjligt, bakispizzan äts upp av andra familjemedlemmar och risken är dessutom överhängande att du måste ägna dagen på en lekplats full av skrikande barn.
8. Känna dig nöjd
Som tvåbarnsförälder gäller det att hitta de små glädjeämnena i tillvaron. Som den första klunken kaffe på morgonen, att Barnkanalen uppfunnits och den där innerliga kramen från minstingen när man kommer hem från jobbet.
Det gäller att ta tillvara på de ögonblicken och vårda dem ömt, för i övrigt är tvåbarnslivet en nästintill konstant känsla av att aldrig vara nöjd eller känna sig tillräcklig. Det finns alltid mer man kunde göra – leksaker som borde plockas upp, disk som borde diskas, försvunna små barnstrumpor som borde hittas, förskolepapper som borde fyllas i och vindsförråd som borde rensas. Dessutom kanske en kärleksrelation som borde vårdas samtidigt som man gärna hade tillbringat mer kvalitetstid med barnen.
Då gäller det att kunna sopa undan det dåliga samvetet, blunda för diskberget och dammråttorna och påminna sig själv om att livet med två små rackarungar faktiskt också är alldeles, alldeles underbart.
Inspiration: alt.dk. Foto: TT
…
Läs mer: