8 saker du inte ska acceptera på jobbet
Under semestern tar många sig en funderare på var de egentligen befinner sig i livet – är det något man borde försöka förändra efter sommaren? Och eftersom vi tillbringar en stor del av vår vakna tid jobbet är det såklart en viktig bit att se över.
Precis som det finns saker du inte ska acceptera i en kärleksrelation, finns det saker du inte ska finna dig i på jobbet. Att inte stå ut med verbal disrespekt från kollegor och chefer känns som en självklarhet, men det finns andra saker som lätt flyger under radarn, för man blir helt enkelt van vid att det är så det funkar.
För att trivas och kunna prestera på jobbet är det också viktigt att din arbetsplats lirar med dina egna värderingar – hela vägen. Inte bara vad man förespråkar utåt, utan även det som tillämpas inom företagskulturen. Inte sällan kan det finnas stora skillnader här.
Visst kan det kännas svårt att förändra om saker är toppstyrda eller om chefen är fyrkantig och svår att prata med, men det finns gränser för vad man rimligen ska acceptera. Här är åtta av dem:
Bli överkörd och lurad av dina kollegor
Alla vill prestera och visa framfötterna, och ibland kan det leda till rena överkörningar. Ibland uppstår dessa situationer utan mening. Kanske din kollega kör på lite klumpigt utan att vara medveten om det, kanske är det dina egna ömma tår som gör att du känner dig förrådd. Så försök gärna se situationen från din kollegas vinkel också. Men, tyvärr vet inte alla vad det betyder att vara en god kollega – och det ska du inte behöva stå ut med.
Indirekt respektlöshet
Rak respektlöshet är lättare att sätta fingret på. Men när chefen (eller kollegan) inte svarar på dina mail, eller inte är helt ärlig, så ska du inte känna att det är du som är krävande när du försöker kommunicera med dem om det. Det är deras jobb att vara tydlig mot dig och stötta dig. Be om raka svar så kan hen inte komma undan.
Betala företagets kostnader ur egen ficka
Det kan verka självklart, men är något som faktiskt händer ofta, framför allt i små och nya företag. Taxiresor, små inköp eller restaurangnotor för jobbets räkning ska ombesörjas av ett företagskort. Många, framför allt unga anställda, kan kan dra sig för att vara till besvär, och accepterar dealen. Inte sällan faller saker mellan stolarna och blir din egen kostnad fast det inte alls är det.
Trakasserier
Sexuella trakasserier, rasistiska kommentarer eller andra saker som får dig att känna dig obekväm, kan kännas som en självklarhet att inte stå ut med. Men på många företag finns det i jargongen, och kanske är det ingen annan som säger ifrån. Förvånansvärt många biter sig i tungan eller skrattar bort saker som inte är ok, för att de är rädda att missa en chans till befordran eller löneökning. Säger någon något som får dig att känna dig obekväm, så har de gått över gränsen, så är det bara.
Du får inte det som utlovats
Visst kan man i perioder behöva vara flexibel och ställa upp för företaget utöver vad som förväntas av en. Men såldes tjänsten in med en massa fördelar, hjälpmedel och planer som skulle sättas i verket, men som aldrig blir av? Eller har du fått fler arbetsuppgifter än vad som står i ditt kontrakt? Dokumentera allt så att du har bevis och konfrontera ledningen och fråga hur du ska kompenseras för detta.
Chef som inte håller vad de lovar
Medan problemet ovan ibland kan bero på flera orsaker inom företaget, kan du också råka ut för att det bara är chefen som hela tiden ger tomma löften om kommande löneförhöjningar eller befordran. Sätt hårt mot hårt eller se dig om efter ett nytt jobb där ditt värde uppskattas.
Konstant för mycket att göra
Ett mycket vanligt problem i dag. Det effektiviseras och effektiviseras – och vi anpassar oss till de nya villkoren och pressar på tills det inte går längre. För till slut går det inte. Känns det orimligt så är det nästan alltid det. Om din arbetsbelastning går ut över ditt privatliv så att du får svårt att sova eller koppla av, får humörsvängningar av stressen och aldrig hinner stanna upp och njuta av din vardag, då är det nog dags att se sig om efter ett annat jobb. Man lever bara en gång.
För låg lön
Många, framför allt kvinnor, är dåliga på att kräva betalt för sitt värde. Och visst kan det kännas jobbigt att ta i på lönesamtalet. Ett tips är att lista dina kunskaper, dina fördelar och vad du åstadkommit – det brukar både ge en bra insikt över ens faktiska kompetens och också mod att våga be om mer betalt. Dessutom gör du det tydligt för din chef varför du ska få högre lön. Många chefer duckar löneförhöjningar så långt de kan, men i en sund företagskultur ska ditt arbete värdesättas och belönas.
Foto: TT
Källa: Bustle