8 saker som cancer-drabbade önskar att du visste
Det är inte bara den fysiska sjukdomen som stressar – det är även allt runt omkring. Det menar Monica Bryant vid den ideella canceröverlevnads-organisationen Triage Cancer. Att vara allvarligt sjuk innebär till exempel en hel del förändringar i hemmet, att orken försvinner – och samtidigt upptas tankarna av hur det ska gå för familjen, ekonomin och arbetet.
Läs även: PT-Leila: Jag var stark och frisk – och fick tarmcancer
Även om allt pekar åt rätt håll och läkarna är optimistiska är man medveten om att sjukdomen någon gång kan komma tillbaka. Det är en rädsla och ångest som ständigt hänger över en, enligt Kevin Stein som är forskare vid Behavioral Research Center for the American Cancer Society.
Att hjälpa till och finnas där för den som har cancer är oftast mycket uppskattat. Men att fråga vad du kan göra kan sätta press och få omvänd effekt. Istället för att fråga – gör något. Låt hen veta att du åker och handlar, klipper gräset eller hämtar barnen på dagis. Då kan den som är sjuk tacka nej om det inte behövs istället för att be om hjälp eller bli pressad av frågan.
Läs även: Här sjunger 900 000 ungar för barn med cancer
Att insinuera att den som är sjuk gav sig själv cancer är INTE att vara stöttande. Onkologen och tidigare cancersjuka Alison Mayer Sachs berättade om den vanligaste frågan kring hennes lungcancer – och den var ”Röker du?”
Det spelar ingen roll vad som orsakade cancern. Det som spelar roll är att du är förstående och visar att du bryr dig.
Växande tumörer som trycker mot olika kroppsdelar är inte den enda smärtan vid cancer. Den värsta kommer oftast av behandlingen. Strålningsbehandling och cellgifter kan orsaka svullnader, blåsor i munnen, sköra slemhinnor, illamående, smärta vid samlag, ändtarmsproblem och mycket mer.
Läs även: Tamponger kan innehålla cancerframkallande ämne
Ta det säkra före det osäkra och ring innan du dyker upp vid dörren. Mycket hänger på dagsform, och ibland är inte ett besök välkommet. Det kan vara svårt att skicka hem någon som bara kommer för att visa sitt stöd – så ring först, och kolla när och om det passar att du kommer.
Att hela tiden bli tvungen att uppdatera varje person man möter om hur behandlingen fortskrider kan bli tröttsamt. Vissa cancersjuka har en nära person som andra anhöriga kan vända sig till om de vill veta hur allt går, medan andra skickar mejluppdateringar. Hur din vän än gör – ha i bakhuvudet att en fråga om behandlingen inte måste förekomma varje gång ni ses. Finns det något viktigt att berätta, och är det meningen att du ska få veta, så kommer du att få veta.
Läs även: Kan vanliga värktabletter skydda mot cancer?
Många vet inte hur de ska bemöta vännens cancer. Vissa slutar höra av sig, andra blir rädda för att säga fel saker. Det är ingen lätt sak att hantera, men här är några goda råd: visa din omtanke, men undvik att prata om hur synd det är om personen. Låt personen veta att du inte vet vad du ska säga – hen kommer att förstå. Erbjud ditt stöd, och fråga om personen vill prata om cancern eller ej. Att fråga skadar inte – tystnad gör det.
Är du vän med någon som har cancer? På Cancerfondens hemsida finns råd om hur du bäst stöttar. Och här finns ännu fler råd till dig som är anhörig.
Just nu skänker vi 10 procent av all försäljning på utvalda produkter i vår webbshop till Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, Bro.
Källor: Readers Digest, Cancerfonden
Läs även: Knäskador ökar risken för artros – se om du är drabbad!