Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

8 sätt din mens förändras på efter 40

10 sep, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Mensen, din ständiga följeslagare i upp emot 40 år, genomgår ett gäng förändringar när du fyller 40. Vi listar åtta av dem. Och få nu inte panik när du läser listan. Visst, mycket låter eländigt, men du lär inte drabbas av alla åtta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du är kvinna kommer du att ha mens i omkring fyrtio år. Det är en ganska stor del av livet då man regelbundet får handskas bäst man kan med mensvärk, tamponger och PMS. Under en stor del av den här tiden sköter sig mensen oftast som den ska. Den är relativt regelbunden och ungefär likadan varje gång. Man lär sig sin mens, helt enkelt.

Men plötsligt händer något. När du fyller 40 kommer du allt närmare det som kallas förklimakteriet och saker börjar hända med din mens.

För vissa har det här kommit långt tidigare och de har lagt klimakteriet bakom sig när 40-årsdagen kommer, men snittåldern för klimakteriet, alltså när man har varit utan mens i 12 månader i sträck, är 52 år.

Men vad är det då som händer med mensen under förklimakteriet? Det går inte att säga exakt, det är ju olika för alla, men det finns några förändringar som är vanliga och kan kopplas till just den här åldern.

8 sätt din mens kan ändras efter 40

1. Mensen glesas ut

Även om du har haft en mens som har skött sig oklanderligt under alla år kan den nu börja bete sig och komma oregelbundet. Oregelbundna och glesa menstruationer är ett tydligt tecken på förklimakteriet. Du kan också blöda lite mindre under mensen.

Annons

2. Den hoppar över någon månad då och då

Du behöver inte få panik – eller börja fira – bara för att du plötsligt en månad inte får mens. Det här är en tid i livet då du inte kan lita på mensen alls och den kan mycket väl hoppa över någon månad då och då utan att det betyder att du har en bulle i ugnen. Vissa månader släpps inget ägg loss och då blir det ingen mens.

3. Du får tätare mens

Förlåt, men sa vi inte precis att den glesas ut? Jo, men vi sa också att det är olika för alla. För vissa blir det till och med så att man får en kortare menscykel och alltså mens oftare. Det beror på hur cyklerna för dina hormoner progesteron och östrogen ser ut.

4. Du börjar blöda mer

Allt eftersom äggstockarna börjar sakta in inför klimakteriet så kommer mensen att börja bete sig lite märkligt. Vissa månader släpper ett ägg precis som det ska, andra månader kommer det lite sent och vissa månader blir det ingen ägglossning alls. När kroppen hoppar över en ägglossning så fortsätter livmoderväggen att växa till sig, så att när du väl börjar blöda så blöder du mer än du skulle ha gjort annars.

Annons

5. Du får värre PMS

Det kanske inte är riktigt vad man hade bett om, men hormonernas berg-och-dal-bana under förklimakteriet kan faktiskt förvärra hormonstöket som orsakar PMS, framför allt om du redan har problem med PMS. Om du får mycket problem ska du inte dra dig för att kontakta din gynekolog eller husläkare för att få hjälp.

6. Du kan få värre mensvärk

Ok, nu får det ju snart vara slut på eländet, men tyvärr är det så att vissa kvinnor får värre mensvärk när de kommer över 40-strecket. Det beror helt enkelt på att flödet av hormoner i början av förklimakteriet, ökar och orsakar ännu mer värk.

7. Du blir som en tonåring igen

Och inte på ett roligt sätt, utan den här gången stavas det finnar. Framför allt är det just kring mensen som du kan få finnar där du minst anar det. Det här har att göra med – japp, du gissade rätt – hormonerna. Precis som i tonåren!

8. Du blir mindre fertil, men kan fortfarande bli gravid

Chanserna att bli gravid minskar när du närmar dig 40 år, men det är inget som säger att du inte kan bli gravid. Så länge du har mens har du ägglossning två veckor innan och så länge du har ägglossning finns en chans att du blir med barn. Ju äldre du blir desto sämre kvalitet är det däremot på äggen och risken för missfall ökar. Men som sagt, få inte panik direkt om mensen uteblir, det är inte helt ovanligt att den gör så (se punkt 2) men gör ett graviditetstest, för säkerhets skull.

Foto: TT

Källa: Health.com

 

Läs mer:

QUIZ: Hur mycket kan du om klimakteriet?

Så vet du om du är i förklimakteriet

Klimakteriet: Symptom, hormoner och behandling

Annons