Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

8 tips för att skydda ditt barn mot mobbarna på nätet

02 feb, 2017
Mobbning på nätet.
Sex tecken på att ditt barn kan vara utsatt för nätmobbning och tips för att skydda barn på nätet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sju av tio föräldrar i Sverige är oroliga över sina barns säkerhet på nätet visar en nyligen gjord studie. Nästan hälften oroar sig för att deras barn ska mobbas eller luras av en främling och mer än hälften tror att det är mer sannolikt att deras barn mobbas på nätet än på skolan eller lekplatsen. Trots denna oro tillåter två av fem föräldrar internetåtkomst innan barnet är sex år gammalt.

-Internet är en värdefull resurs i barnens utveckling. Att hindra barn från att gå ut på nätet är inte nödvändigtvis rätt väg. Vi uppmuntrar i stället föräldrar att införa regler om internetanvändning utifrån barnens ålder och prata med dem om deras upplevelser på nätet, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec.

Läs också: Sandra om sin film: Jag vill hindra andra barn från att bli mobbade

 

Tecken på att ditt barn kan vara mobbat på nätet:

  • Verkar nervös när man tar emot ett text-, online- eller e-postmeddelande eller börjar undvika sina enheter eller använda dem omåttligt mycket.
  • Kommer med ursäkter för att slippa gå till skolan, betygen börjar sjunka eller agerar utåt.
  • Blir defensiv eller hemlighetsfull om sin internetaktivitet eller raderar sociala mediekonton.
  • Drar sig undan familj och vänner.
  • Fysiska symtom som sömnsvårigheter, magont, huvudvärk och viktförändringar.
  • Verkar arg, frustrerad eller ledsen, särskilt efter att ha varit ute på nätet eller kollat enheter.

Läs också: Så motverkar du mobbning – 3 konkreta tips

 

Tips på hur föräldrar kan skydda sina barn på nätet:

  • Inför riktlinjer för hur barnen använder teknik, även känt som vett och etikett på nätet. Dessa riktlinjer kan handla om hur länge man får vara uppkopplad, vilka webbplatser som är säkra att använda eller vilket språkbruk som är lämpligt när man chattar.
  • Skapa regler för barnens nätkommunikation, nedladdningar, vilka webbplatser som är säkra att besöka och nättrakasserier. De barn som lever i ett hem där det finns en öppen dialog om internetsäkerhet utsätts för färre negativa upplevelser online.
  • Lär barnen att använda starka och unika lösenord på alla sina konton och aldrig lämna ut sitt lösenord, inte ens till vänner.
  • Diskutera riskerna med att lägga ut och dela privat information, videor och bilder, särskilt i sociala medier – allt som läggs ut på nätet utgör barnens digitala fotavtryck och kan vara svåra att helt sudda ut. Föräldrar bör se till att deras barn inte lägger ut innehåll som kan äventyra deras säkerhet eller som de kan ångra när de blir äldre.
  • Barn är benägna att härma sina föräldrars beteende. Föräldrar bör därför föregå med gott exempel och visa sina barn hur man surfar säkert på nätet.
  • Uppmuntra barn att tänka innan de klickar. Oavsett om det handlar om att titta på webbfilmer, ta emot okända länkar i ett e-postmeddelande eller bara surfa på nätet och se på webbannonser eller popupreklam, säg till barnen att de inte ska klicka på länkar som kan ta dem vidare till farliga eller olämpliga webbplatser. Att klicka på okända länkar är ett vanligt sätt att få virus på sina enheter och kan även avslöja privat eller värdefull information för brottslingar.
  • Använd en robust och pålitlig säkerhetsprogramvara i alla enheter i hemmet – från surfplattor och smartphones till bärbara och stationära datorer.
  • Viktigast av allt, uppmuntra och håll en öppen och ständig dialog med barnen om internetanvändning.

Av Agata Garpenlind Cronqvist

Foto: Shutterstock

Studien är gjord av Norton by Symantec

 

Läs mer från Allas: Barn positiva till mobilförbud i skolan

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons