9 tecken på stress som du ska ta på allvar
Du kan gå runt med stressymtom i många år, utan att drabbas av utmattning. Tillslut tror du kanske till och med att det är så här livet ser ut. Alla människor du pratar med verkar ju sova dåligt, ha problem med minnet och vara lättirriterade.
Men när stressen blir långvarig och återhämtningen är knapp, ökar risken att du går över gränsen – och blir långvarigt sjuk. Så här beskriver Kerstin Lundqvist, överläkare i psykiatri på Psykiatrimottagning utmattningssyndrom, Sahlgrenska sjukhuset, de typiska tecknen på utbrändhet:
– En enorm trötthet som inte går att vila bort. Problem med minne och koncentration och problem med sömnen. Många får också ångest och depression, och fysiska besvär som muskelspänning, magproblem och yrsel.
Men det går att lägga om kursen innan du blir utmattad. Börja med att sluta normalisera dina symptom – ta dem på allvar! Om du känner igen flera av de här tecknen på stress är det dags att varva ner och öka tiden för återhämtning:
1 Du är ofta sjuk
Immunförsvaret tar stryk om kroppen inte får återhämtning. Du kan till exempel drabbas av återkommande förkylningar, munsår och feber som kommer och går. En studie vid Jönköpings universitet visade att unga kvinnor som lever under stark psykologisk press får färre immunceller av den sort som motverkar autoimmuna sjukdomar som diabetes, multipel skleros, MS, och celiaki, glutenintolerans.
2 Du har hjärtklappning och högt blodtryck
Rusar hjärtat och känns det som ett tryck över bröstet? Det är ett sätt för kroppen att säga ifrån när du håller för hög fart och inte får återhämtning – och om det händer ofta är det en anledning att söka vård. Höga stressnivåer kan leda till högt blodtryck som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, till exempel hjärtinfarkt.
3 Du sover dåligt
Att ha svårt att somna eller vakna en eller flera gånger varje natt och ha svårt att somna om, är klassiska tecken på stress. Ett annat stresstecken kan vara att du sover länge och ändå inte känner dig utvilad. Alla behöver inte lika mycket sömn, men enligt forskning är det idealiska att få 6,5-7,5 timmars sömn per natt. De flesta mår dåligt om de får mindre sömn än så. Människor som lider av sömnbrist blir mindre fokuserade och mer benägna att begå misstag.
4 Du klarar inte av att göra vanliga saker
Hjärnan påverkas av långvarig stress och det kan leda till koncentrations- och minnesproblem. Vanliga symtom är att glömma ord, missa möten och vara tvungen att skriva upp allt för att minnas. Riktigt obehagligt, och en allvarlig varningssignal, är när du får svårt att klara sånt som normalt inte är något problem, som att läsa en bok eller använda ditt vanligen utmärkta lokalsinne.
5 Du vill inte ha kontakt med andra människor
Att du vårdar dina relationer under stressiga perioder är viktigt. Närhet till andra är nödvändigt för att uppleva lycka och för att kunna komma till ro. Istället gör stressen ofta att andra människor upplevs som extra irriterande. De tycker inte alltid likadant och uppför sig allmänt störande. Det kan göra att du undviker människor under stressiga perioder. Stressade människor ber till exempel mer sällan sina kollegor om hjälp än andra – trots att de behöver det mest.
– Ju mer stressad man är, desto mindre ber man om hjälp. De flesta försöker krampaktigt klara sig själva, säger Kristina Bähr som är specialistläkare, chefscoach och driver poddcasten Hjärnpodden.
6 Du bråkar och gråter mer
Svallar känslorna? Har du svårt att behärska dig när folk beter sig som idioter i trafiken, när du snubblar över skohögen precis innanför dörren eller när datorn laggar? Det beror på att små irritationsmoment triggar stresshormonerna. Det kan leda till att du känner en rödglödgad vrede som är svår att behärska, även över struntsaker. Likaså kan du bli ovanligt lättrörd och brista i gråt för minsta lilla. Den som lägger massor med energi på livets små irritationsmoment får mindre resurser över för att klara de stora problemen.
7 Du känner aldrig sexlust och kåthet
Lusten går upp och ner under livet. Stress brukar leda till att den går ner. Du kanske känner de små pirrningarna ibland, men aldrig den där riktiga kåtheten. Det kan till och med vara så att du blir irriterad av minsta beröring. Det behöver alltså inte betyda att du inte längre är attraherad av din partner, utan kan vara ett tecken på att du har för mycket i livet.
8 Du orkar nästan inget
Så fort du anstränger dig det minsta blir du trött. Inte bara av fysiskt ansträngande träningspass, det kan räcka med en promenad. Sedan måste du vila länge för att hämta dig. Även mental ansträngning tär på dig: sådant som möten på jobbet och problem som ska lösas, dränerar dig helt på energi.
9 Du känner ingen glädje
Känns livet jämngrått, som insvept i en trist noppig filt? Du ser kanske inte fram emot något, utan det mesta känns bara jobbigt? Det kan vara stressen som pratar. Och om du inte får återhämtning kan det leda till depression eller dystymi, en mildare form av depression som gör att allt känns tungt och svårt.
Metoden som hjälper dig hantera stressen och minskar risken för utmattningssyndrom stavas återhämtning. Om du ser till att få både små, korta avbrott i stressen och längre luckor då du kan varva ner, minskar risken för att bli sjuk.
Källor: Reload – så blir du återhämtningssmart av Henrik Fexeus och Catharina Enblad, 1177.se, sahlgrenska.se, stressmottagningen.se, prevent.se
Läs mer: