Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Äggdonation – så funkar det

13 okt, 2022
Par med bebis
Äggdonation kan hjälpa ofrivilligt barnlösa att bli föräldrar och behovet av nya donatorer är stort. Här listar vi allt du som funderar på det behöver veta: Vem får donera, finns det några risker, vad ska man tänka på och vad har man för rättigheter och skyldigheter?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje år genomförs hundratals äggdonationer på svenska universitetssjukhus och privata kliniker, men dessvärre inte tillräckligt många för att möta efterfrågan. Pandemin har skapat en brist på donatorägg som fortfarande inte har kommit ikapp. Framför allt saknar man ägg från vissa ursprung.

– Vi skulle verkligen behöva donatorer från fler olika ursprung, vissa har fått vänta i flera år på ägg, säger Anne-Charlotte Dahl som är avdelningschef för reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Anne-Charlotte Dahl
Anne-Charlotte Dahl jobbar på reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Mottagarna av de donerade äggen är par och ensamstående kvinnor där kvinnan saknar äggstockar eller har kraftigt nedsatt funktion, exempelvis på grund av tidigt klimakterie eller sjukdomar. Äggdonation kan också vara ett alternativ om upprepade IVF -behandlingar inte har resulterat i graviditet.

Video: Det här är ofrivillig barnlöshet

Det här är ofrivillig barnlöshetBrand logo
Det här är ofrivillig barnlöshet

Varför väljer man att bli äggdonator?

– De två vanligaste motiven är att man antingen har en bekant som har behövt donation, vilket gjort att man blivit uppmärksam på frågan. Eller att man själv mottagit exempelvis donerade spermier men har jättebra med ägg och känner att man vill ge tillbaka.

Annons

Hur många gånger får man donera ägg?

– Varje donator får ge upphov till barn i högst sex olika familjer, sedan är det stopp. De flesta som lämnar ägg gör det en till två gånger, men vissa återkommer för fler donationer.

Äggdonation: Risker, ersättning, kravlista

Finns det några risker med att donera ägg?

Det finns ringa risker med att genomgå stimulering inför äggdonation och det är sällan det uppstår en oväntad biverkning eller komplikationer. Processen påverkar inte ens egen fertilitet, äggreserv eller påskyndar klimakteriet intygar Anne-Charlotte Dahl och förklarar hur processen går till:

– Varje månad har man ett flertal ägganlag men det är bara ett som genomgår ägglossning, de andra försvinner. Det vi gör är att vi med hjälp av hormoner stimulerar så att så många ägg som möjligt i en menscykel växer och mognar så att man kan ta hand om hela skörden. Det här är ägganlag som annars hade gått förlorade.

Annons

Får man någon ersättning för äggdonation?

– I Sverige är det endast tillåtet att vara donator av altruistiska skäl, men en mindre ekonomisk ersättning utbetalas till donatorn för att täcka resekostnader och förlorad arbetsinkomst.

Vem får donera ägg?

Kravlistan kan skilja lite mellan olika kliniker, men generellt ser det ut ungefär så här:

  • Fysiskt och psykiskt frisk
  • Inte ha kända ärftliga sjukdomar
  • Inte ha något tidigare eller nuvarande missbruk
  • Vara minst 23 år och yngre än 36 år
  • Vara rök- och snusfri
  • Ha ett BMI på högst 30-35, olika mellan olika kliniker

Uppfyller man kraven genomgår man en noggrann och kostnadsfri hälsokontroll och fertilitetsanalys. Man har även samtal med en kurator där man ventilerar eventuella frågor och den känslomässiga aspekten av donationen för att säkerställa att man tänkt igenom beslutet och vet vad det innebär.

Ofta är man väl påläst på vad man ger sig in på, men Anne-Charlotte Dahl berättar att det händer att kvinnor under samtalen backar på grund av oro över hur barnet ska få det i de här familjerna – känslan att inte kunna skydda det här barnet som inte är deras, men ändå är det rent genetiskt. En förståelig känsla, men Anne-Charlotte Dahl betonar att mottagare av äggdonation kollas upp väldigt noga, man genomgår omfattande kontroller och lämplighetsbedömningar för att säkerställa barnets bästa.

Annons

Äggdonation: Rättigheter och skyldigheter

Vad gäller rent rättsligt vid äggdonation?

Barnet och donatorn har inga juridiska eller ekonomiska skyldigheter eller rättigheter gentemot varandra. I Sverige har dock barn som kommit till med hjälp av ägg- eller spermiedonation i mogen ålder (i regel vid 18-års ålder) rätt att få veta sitt genetiska ursprung Det innebär att donatorn kan bli kontaktad av barnet längre fram, men man har ingen skyldighet att träffas om man inte vill. Vi uppmuntrar donatorn att vara öppen ifall den får förfrågan om kontakt från donatorsbarn. Donatorn och mottagaren är däremot helt anonyma för varandra.

Vad händer om en bekant erbjuder sina ägg?

Vi brukar vara restriktiva i de fall man blivit erbjuden ett ägg ifrån någon man känner. Man ska vara medveten om att det är en speciell situation och det är viktigt att alla inblandade fullt ut ska ha förstått innebörden.

Matchningar – hur mycket får man välja?

Enligt lag får man inte själv välja egenskaper hos donatorn, det gör läkaren, men ma kan framföra önskemål. Donatorns ögonfärg, hårfärg, hudfärg och kroppsbyggnad matchas med kvinnan som skall bära graviditeten.

Foto: TT

Annons