Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Agnes Wold: Barnen blir inte rena av att du duschar dem

17 mar, 2025
author Madelene  Karlsson
Madelene Karlsson
Kvinna, barn som badar, Agnes Wold
Hur ofta ska vi duscha våra barn egentligen? Spelar duschandet någon roll för att få bort bakterierna? Agnes Wold reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så får du din tarmflora att blomstraBrand logo
Så får du din tarmflora att blomstra

Många föräldrar duschar sina barn varje dag. Och vissa gör det mer sällan än så. Det råder minst sagt delade meningar bland föräldrar om hur ofta man ska duscha sina barn. Men blir barnet renare av att duscha? Enligt bakteriologen Agnes Wold är det snarare tvärtom, då vatten tillför mer bakterier på kroppen.

Blir inte renare av att duscha

Uttrycket "hel och ren", är det många föräldrar som vill eftersträva. Man vill och tror helt enkelt att sina barn ska vara rena. Men Agnes Wold är dock säker på sin sak:
– Det behövs inte. Det finns ju inga djur som duschar sina barn. Det är ur en social aspekt, bra att göra det, för att barnen tycker att det är lite kul. Men att duscha barnen för att de ska bli rena är meningslöst ur ett medicinskt syfte, för det går inte att duscha bort bakterier.

Annons

Så vi blir inte renare av tvål och duschkräm?

– Nej, nej, nej, säger Agnes.

Mer bakterier av dusch

Många föräldrar väljer att duscha barnen med duschkräm för att barnet ska bli ren och lukta gott. Men enligt Agnes bidrar duschandet till att barnen faktiskt får på sig mer bakterier, än om de inte duschar.
– Vätska tillför bakterier, så ju mer du duschar, desto mer bakterier får du på dig, säger Agnes.
När barnen sen kommer in i puberteten och när svetten kanske gör sig tillkänna, rekommenderar hon deodorant. Men enligt Agnes kan inte svettlukt vara någon större katastrof.

Större risk för eksem

En annan anledning till att inte duscha barnet för ofta, är att vatten torkar ut huden. Det ökar därmed risken för att barnet lättare blir torr. Och då kan du behöva smörja mer än du annars kanske hade behövt göra.
Det finns även en ökad risk för eksem om barnet duschar eller tvättar händerna för ofta, enligt 1177.

Foto: TT/Shutterstock, Henrik Jansson

Annons