Agnes Wold: “Därför kan du inte äta dig till ett starkare immunförsvar”
Tron på att man kan äta och träna sig till ett starkare immunförsvar har hängt med ända sedan 70-talet. Då fanns även tron på att man fick ett bättre immunförsvar om man var glad. Nu vill Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, spräcka hål på myterna. Detta gör hon i podden Fråga Agnes Wold där hon svarar på lyssnarnas frågor.
Agnes Wold har sedan tidigare ratat myten om att man kan stärka sitt immunförsvar, något som väckt starka reaktioner och en hel del ifrågasättande från poddens lyssnare. I senaste avsnittet förklarar Agnes varför det inte går.
Se också – Agnes Wold om varför är det bra att ha lite hull som äldre.
Agnes Wold: Man inte stärka sitt immunförsvar genom mat
– Det är väldigt intressant för att folk går ju inte omkring och tror att man kan stärka njurarna, levern eller hjärtat genom att göra olika grejer, utan det är just immunförsvaret, säger hon.
Immunförsvaret består av två delar, det medfödda som slår till direkt om det kommer in till exempel bakterier och det förvärvade immunförsvaret som vi måste stimulera med till exempel vaccin.
– Det kan du naturligtvis stärka genom att gå igenom en infektion eller vaccinera dig men det folk tänker på är det medfödda immunförsvaret. Det finns så vitt man vet inget sätt att stärka det, säger Agnes Wold.
Myten om mat
Det finns olika myter som florerar om vad man ska göra när man är sjuk. En är att man måste äta mycket, något som Agnes menar är felaktigt.
– Den här idén om att man ska äta när man blir sjuk och då blir man frisk – det är ju fel slutledning. Det är så att när vi är friska är vi hungriga och äter och när vi är sjuka är vi inte hungriga.
Agnes Wold menar att om man är sjuk i månader utan att äta så blir man utmärglad och tappar muskler men en kort infektion utan födointag gör ingen skada. Hon inflikar att det självklart inte skadar att äta när man är sjuk.
– Men det är ju inte så att du bekämpar infektionen bättre, säger hon.
Studier som har gjorts på undernärda personer visar att man måste vara extremt undernärd innan immunförsvaret påverkas, enligt Agnes Wold.
– Det är inte så konstigt för immunförsvaret är ju ett prioriterat organ, säger hon.
Ett annat klassiskt knep mot förkylning som Agnes Wold ratar är att äta vitlök. Hon menar att tusentals forskare forskar på kryddor och växter.
– Skulle man ha hittat någonting, till exempel vitlök, vid djurförsök som fungerar jättebra mot förkylningsvirus då skulle det stå i Nature och överallt. Förmodligen hade någon firma gjort något fantastiskt piller mot förkylning, säger hon.