Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Agnes Wold: De här personernas dödsrisk är 100 gånger högre än andras

27 maj, 2020
Coronavirus - Agnes Wold förklarar hur immunförsvaret fungerar
Det finns flera anledningar till att 70-plussare ska vara extra försiktiga under corona – här förklarar Agnes Wold varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Agnes WoldBrand logo
Det här är Agnes Wold

I maj kom beskedet att det inte blir några lättnader i restriktioner för 70-plussare, vilket var en stor besvikelse för många äldre. Folkhälsomyndigheten hänvisar till den samlade data som finns, där man ser att risken för att drabbas hårt av corona ökar runt 70.

Varför drabbas äldre så hårt av corona?

Agnes Wold, professor i immunologi, reder ut för MåBra varför just 70-åringar är så hårt drabbade.

– Åldern är den absolut dominerande riskfaktorn för att dö i covid-19, ingen annan känd riskfaktor ger tillnärmelsevis så stor risk som att vara äldre. Risken är väldigt liten för en person under 50 att dö i covid-19, mindre än en på tusen. Men i åldrarna över 75 ungefär, då räknas risken i procent. Och barn och ungdomar är i princip helt skyddade mot död i denna sjukdom, säger hon.

Hon uppger till och med att risken att dö av covid-19 är 100 gånger större som 70-åring jämfört med en person som är under 50.

Annons

Varför drabbas de äldre så hårt?

– Att det förhåller sig på det sättet betyder att det måste vara något som är inneboende i åldrandet som ger risk för död i covid. Det finns i princip två kandidater – lungorna eller hjärtat och blodkärlen. Förmodligen en kombination. Vad gäller lungorna så har de maximal kapacitet när man är ung och den minskar hela tiden lite grand, år från år. Det är ingenting man märker normalt, eftersom man har en reservkapacitet och man anpassar sig givetvis så att man inte gör lika syrekrävande saker när man är 70 som när man är 20, säger Agnes Wold.

Så påverkas hjärta och lungor när man är äldre

Hon fortsätter:

– Vad gäller blodkärlen och hjärtat så blir kärlen stelare och hjärtats maximala pumpförmåga minskar med åldern. Det betyder också att man inte kan mobilisera så mycket extraresurser när det krävs. Man ser det exempelvis på maxpulsen, som minskar med åldern. Men också volymen blod som kan pumpas ut vid varje hjärtslag.

Annons

Att dagens äldre är mer aktiva och vältränade behöver inte spela någon roll.

– Många anser att de har bättre kondition som 70-åringar än en lat, otränad 25-åring. Det kan möjligen vara sant, men om en vältränad 70-åring och en otränad 25-åring hamnar i respirator så överlever 25-åringen mycket bättre. För lungorna är större, alltså ytan där man byter ut koldioxid från kroppen mot syre från inandningsluften hos 25-åringen.

Hon förklarar:

– Om vi tänker oss att en fjärdedel av lungornas yta (där man byter ut dessa gaser) förstörs av inflammationen vid covid-19, så gör det inte så mycket för 25-åringen, för där finns ändå gott om lungyta kvar att få in sitt syre till blodet. Men för 70-åringen som kanske bara har 10% extra lungkapacitet, utöver det som behövs ”till vardags”, så räcker inte den lungytan till för att försörja blodet med syre. På samma sätt är det med hjärtat och blodkärlen. De kan inte ”växla upp” på samma sätt hos en äldre person som hos en yngre.

Foto: TT

LÄS MER:

Agnes Wolds eget knep för att undvika coronasmitta

Agnes Wold: Det här är okej att göra i sommar – och det här ska du undvika

Agnes Wold: Så hanterar du 6 vardagssituationer

Annons