Agnes Wold: "Kvinnor måste sluta försöka vara hälsosamma"
Kretsar mycket av dina tankar kring att äta nyttigt och allsidigt, hinna träna regelbundet, få i dig alla nödvändiga vitaminer och mineraler, klocka tillräckligt många sömntimmar och hålla dig sund och hälsosam?
Då är det är dags att släppa hälsostressen, menar läkaren Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och aktuell med nya podden "Fråga Agnes Wold" i P4.
Tycker illa om ordet "hälsa"
Hon har gjort sig känd för att krossa hälsomyter – men själv ogillar Agnes Wold hela begreppet hälsa.
– Jag har ingen aning om vad hälsa är. Det sysslar man inte med i sjukvården. Där försöker man behandla sjukdomar. Ibland kan man bota dem, men mycket handlar om att få folk att kunna leva med kroniska sjukdomar så bra som möjligt, säger hon till MåBra.
Skolan lär ut fel fokus
Agnes Wold menar också att skolan väntar alldeles för länge med att lära ut vad som händer i människokroppen och hur den fungerar. Istället för att lära sig den grundläggande biologin får eleverna redan på lågstadiet höra att de måste äta nyttigt och få i sig grönsaker – något som lägger grunden för hälsostress.
– Barnen får höra att "majs inte är grönsaker" och sådana konstiga saker. Man börjar moralisera på 7-åringar istället för att förklara vad som händer med en smörgås när man ätit den. Det är helt fel gjort från början. Människokroppen ska läras ut inom biologi, säger hon.
Kvinnor blir stressade
Många kvinnor känner en stress över att jaga en bättre hälsa – trots att begreppet är svårdefinierat, menar Agnes Wold.
– Nu är alla besatta av något som heter hälsa och det är obegripligt vad man menar. Det är klart att om du har en kronisk sjukdom så har du sämre hälsa. Men det finns en hel industri som påstår att folk som inte har några kroniska sjukdomar kan få en ännu bättre hälsa genom att köpa grejer, säger hon.
Kvinnor lever i snitt längre är män, men ändå är det framför allt kvinnorna som stressas av hälsohetsen, menar hon.
– De lägger ner massor av tid och ångest och mår dåligt över att de inte äter rätt och inte motionerar tillräckligt.
Kosten måste inte vara "perfekt"
Agnes Wold påpekar att människor äter väldigt olika typer av mat i olika delar av världen och att det inte går att säga att det finns en kosthållning som är överlägsen alla andra. Ändå försöker vi ständigt hitta nya sätt att äta nyttigare.
– Och det är inte så konstigt, eftersom vi drivs av en rädsla för döden och sjukdomar, menar hon.
Det finns alltså ingen anledning att klandra dig själv om du inte hunnit med träningen denna vecka eller om du inte fått i dig hela kostcirkeln. Du är förmodligen friskare än du tror!
Podden "Fråga Agnes Wold" släpps i Sveriges Radio-appen varje tisdag.
Foto: TT