Agnes Wold: Därför ska du aldrig använda automatiska handtorkar
Det är i Sveriges Radios podd Fråga Agnes Wold med Agnes Wold och Christer Lundberg som professorn varnar lyssnarna för de automatiska handtorkarna. Att använda handtorkarna gör nog många utan att ens reflektera över saken, men faktum är att de är riktiga bakteriespridare.
Under ett experiment, som Agnes Wold berättar om i senaste avsnittet av podden, har man applicerat virus på deltagarnas fingrar. Därefter får de torka händerna med handtorkar. Det som då händer är att virusen blåser upp flera meter i luften och cirkulerar runt i rummet.
– Det här är helt förkastligt, man ska absolut inte ha sådana här någonstans, säger Agnes Wold.
Det bästa på offentliga toaletter är att tvätta händerna och sedan torka sig på en pappershandduk. Alla alternativ är dock bättre än handtorkarna, enligt Wold.
– Det är bättre att ta en gammal sunkig textilhandduk för det där att blåsa runt grejer i luften är ju inte bra, säger hon.
Värsta typen av handtorkar
Agnes Wold tycker att den värsta typen av handtorkar är den med något typ av uv-ljus som blåser väldigt kraftigt på händerna.
– Det är som ett stort expresståg som kommer åkande, det är helt bisarrt, säger hon.
Själv skulle Agnes Wold hellre gå ut från badrummet med blöta händer och torka sig på sina kläder än att använda en automatisk handtork.
– Aldrig skulle jag använda en sådan, aldrig någonsin, säger hon.
Bör man lägga papper på toalettringen?
I poddavsnittet svarar Agnes Wold även på fler frågor om badrumshygien, bland annat om huruvida man ska lägga papper på toalettringen på offentliga toaletter. Wold menar att att lägga papper på ringen är poänglöst då kontaktytor som toalettringen inte för över smittor.
Agnes Wold berättar att även hon som barn lärde sig att lägga papper på toalettringen men att det är totalt onödigt. Hon tycker inte att man bör föra beteendet vidare till sina barn.
– Jag tycker det är viktigt att man inte håller på att smäller i sina barn sådant där nonsens, säger hon.
Att lägga papper på ringen kallar Agnes Wold för en tvångsmässig ritual.
– Det skyddar bara emot att du kanske får på dig lite hudbakterier från den som satt där innan och vi får ju hudbakterier på oss hela tiden, när vi till exempel hälsar på folk. Det finns ju överallt och de är ju inte farliga, säger Agnes Wold.