Agnes Wold om städmyterna: "Jag blir aggressiv bara jag tänker på det"
Under årens lopp har professorn i bakteriologi och överläkaren vid Sahlgrenska sjukhuset Agnes Wold avfärdat vedertagna sanningar som myter och nonsens på löpande band. Bland annat uppfattningen om att sjukdomar skulle spridas lättare i dåligt städade hem.
Professorn menar att den sortens bacillskräck är påhittad och endast syftar till att ge kvinnor dåligt samvete över att de inte skurat tillräckligt.
En sorts patriarkal myt som tog form i början av förra sekelskiftet när industrialiseringen kom. Därmed blev städningen ett hygienprojekt och ”hemmafrun” ett sorts yrke för kvinnor.
– Då hittade man på den där myten att damm och smuts spred infektioner. Vilket det naturligtvis inte gör. Det sprids ju mellan människor och via mat och vatten, säger Agnes Wold
– Någon enstaka gång sprids det från djur men det är väldigt ovanligt.
Men eftersom det fanns en uppfattning om att bristfällig städning skulle kunna leda till sjukdomar och död så låg det alltså på hemmafruarna att hålla rent. Om någon i hushållet blev sjuk var det alltså kvinnornas fel.
– Jag blir väldigt aggressiv bara jag tänker på det, säger Agnes Wold .
– Det är fascinerande att kvinnor i massa religioner anses som orena och ändå ska de stå för renlighet. Det är en sån överjävlig konstruktion.
Har städhjälp och dåligt samvete
En av professor Wolds ledstjärnor i arbetet är kampen mot kvinnors dåliga samvete. Att de inte är smala tillräckligt, att de inte städat ordentligt eller att de inte ammat barnen tillräckligt länge.
De vetenskapliga insikterna innebär inte att hon är vaccinerad för egen del. Även Agnes Wold tycker att hon har det för stökigt hemma även om familjen har städhjälp och maken röjer bäst han kan.
Läs också: Städa med vinäger – 5 oväntade tips!
– Usch ja. Jag har otroligt svårt för att slänga grejor och så jobbar jag ju så mycket. Klart att jag tänker att jag borde ta och rensa garderoberna men då är det alltid någon artikel som borde skrivas.
– Jag har naturligtvis jättedåligt samvete och skulle vilja ha det mycket snyggare.
Så även om det finns vetenskapliga fakta som säger att det inte spelar någon större roll hur mycket vi städar så finns det en social sida att beakta. Vi är flockdjur och vill inte bli utstötta ur gruppen. Inte Agnes Wold heller.
Artikeln publicerades först på Hemmets.