Agnes Wold om populära trenddieten: Den är livsfarlig
…
Antiinflammatorisk kost är livsmedel som sägs kunna minska inflammationer och stärka immunförsvaret, bland annat genom att öka antalet goda bakterier i våra tarmar. Gurkmeja, surkål, vitlök, lök, ingefära och grönt te påstås vara särskilt antiinflammatoriskt. Genom att äta ”rätt” slags mat ska man slippa inflammationer och i förlängningen även vissa sjukdomar.
”Inflammationer behövs för att rensa bort virus”
Men att antiinflammatorisk mat skulle stärka immunförsvaret och de goda tarmbakterierna ifrågasätts av flera experter, bland annat Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
– Jag har aldrig fattat var antiinflammatorisk mat egentligen är – och om det skulle fungera skulle det vara livsfarligt, säger hon i radioprogrammet Kvällspasset i Sveriges Radio P 4.
Det hon vänder sig emot är påståendet att det skulle vara bra för hälsan att slippa inflammationer:
– Inflammationer är en del av immunsystemet. Vi ska ha inflammationer för att slå ihjäl bakterier och rensa bort virus. Skulle vi stänga av dem skulle vi duka under i nästa influensa, säger Agnes Wold.
Hon tycker inte att man ska tro på dem som förespråkar dieten och hon håller inte heller med om att det finns goda bakterier:
– När bakterierna är på sin plats i tarmen gör de ju ingen skada men om de hamnar på fel ställe, och till exempel infekterar ett sår, så är de inte så snälla längre.
Nordisk mat och medelhavskost har bäst stöd
Hon är inte den enda experten som ifrågasätter tanken med antiinflammatorisk kost och goda tarmbakterier. Enligt en svensk genomgång av forskningen på området, finns det inga vetenskapliga bevis för att vissa livsmedel skulle dämpa inflammationer bättre än andra.
Dessutom finns det olika uppfattningar om vad exakt man ska äta när man håller en antiinflammatorisk diet. Samma livsmedel kan finnas med på listan över vilka som är bra eller dåliga, beroende på vilken bok, kostrådgivare eller hemsida man väljer att tro.
Man vet att det är bra för hälsan att äta mer grönsaker, frukt och bär men det är inte bevisat att den ena grönsaken, frukten eller bäret är bättre för hälsan än den andra. Det bästa för att hålla sig frisk är att helt enkelt äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna eller att en kost à la Medelhavet. Båda stöds av forskning som visar att de förbygger våra vanligaste folksjukdomar.
Foto: TT
Läs mer:
MåBra granskar: Sanningen om antiinflammatorisk kost
Agnes Wold: Här är det viktigaste att tänka på i höst
Nordiska dieten – allt du behöver veta om den nya mattrenden