Ålderism-experten: Därför bör du byta jobb lite oftare
I och med ett rörligare arbetsliv har vår yrkesidentitet försvagats successivt. Vi definieras inte lika hårt utefter var vi jobbar och är inte längre bundna till en och samma arbetsplats livet ut.
Se också: 7 korta utbildningar som ger hög lön
Vi lever ett friskare och längre liv
Digitaliseringen har även gjort självlärandet till ett naturligt beteende hos de yngsta generationerna, vilket successivt plockas upp av de äldre. Vi lever också både friskare och längre liv, enligt John Mellkvist.
– Allt detta har inte bara stimulerat karriärbyten utan dessutom gjort dem möjliga långt upp i åldrarna. Även om man bör skilja på att byta roll, arbetsgivare och bransch så har det blivit en mindre dramatisk sak idag. Det som fortfarande bromsar utvecklingen är olika former av ålderism, liksom människans envisa fäbless för att placera andra människor i fack.
Därför tvekar en del över att byta jobb
John Mellkvist menar att ålderismen är en starkt bidragande orsak till att många tvekar till att ta viktiga steg i livet. Färgad av fördomar utgår man helt enkelt ifrån att åldern ska vara ett hinder.
– Det blockerar människors möjligheter, men blir som ett fenomen nu alltmer uppmärksammat, vilket är absolut nödvändigt. Ålderismen slår åt många olika håll, där den kanske mest hämmande varianten är den som riktas inåt, mot dig själv. Vi behöver lämna fördomarna bakom oss och sätta en ny bild av vad som faktiskt är möjligt. Det kan vara nyttigt för alla att byta jobb för att komma underfund med vad man tycker är roligt, komma ifrån ett jobb man vantrivs med eller för att lära sig hantera förändringar.
Vi mår bra av att träna på förändring
– Alla människor är av naturen olika förändringsbenägna, något man måste ha respekt för. Men en ofrivillig omställning i livet är betydligt besvärligare att hantera än en självvald, och därför mår vi bra av att träna på förändring. Vi behöver generellt höja förtroendet för andras och våra egna förmågor.
John Mellkvist vittnar om att det tog honom själv ett tag att hitta rätt i jobbsvängen och komma till insikt med vad han är bra på, vad som driver honom och hur han ska göra nytta. Men varje ny arbetsplats har undantagslöst inneburit nya bekantskaper och nya kunskaper.
”Antingen vinner jag, eller så lär jag mig något”
– Det har så gott som alltid lett till något givande som jag inte kunnat förutse. Ofta har bytet i sig gjort att jag snabbt känt vad som uppenbarligen gick att göra på ett bättre sätt eller effektivare än förra gången. Att byta jobb har såklart också varit förväntningar som inte infriats och situationer som förändrats till det sämre väl där. Men jag lånar gärna Nelson Mandelas ord här: ”Jag förlorar aldrig. Antingen vinner jag, eller så lär jag mig något”.
Skapa en lista med det du är bra på
Om man funderar på att byta jobb så är John Mellkvists bästa tips att investera lite tid i en nulägesanalys. Titta på din arbetssituation idag och lista det du känner dig bra och mindre bra på, liksom det du skulle vilja göra mer och mindre av.
– Då får du en bild av den tänkta förändringens storlek, liksom behovet av kompetensutveckling. Ett sätt för den försiktige generalen att ta själva steget, är att krympa det. Sök tillfällen att prova en ny roll eller uppgift, utan att det blir så definitivt eller dramatiskt.
Foto: Magnus Ragnvid, TT