Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Aldrig mer trött – bli pigg med expertens tips!

18 okt, 2016
Alltid trött?
För att bli piggare behöver du anstränga dig. Det kan låta som en motsägelse, men läs det här så förstår du varför!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trötthet är ett vanligt symtom vid flera sjukdomar. Den kan bero på vitaminbrist, inflammationer, tarmsjukdomar med mera. Men sjukdom är långt ifrån den vanligaste orsaken.

– Om proverna inte visar något konstigt, då ska man våga lita på det beskedet och inte gå till olika läkare och göra ännu fler tester för att se om det ligger någon sjukdom bakom. Då handlar tröttheten om något annat, säger Clas Malmström, psykiater och företagsläkare som ofta föreläser om kopplingen mellan stress, återhämtning och prestation.

Man kan ha hamnat i en ond ”varför är jag så trött-spiral”, som behöver brytas.

– Tänk tvärtom i stället: Hur blir jag pigg? En väsentlig aspekt av pigghet är att leva ett liv som man vill leva. Att känna motivation och lust genererar energi. Men då måste man först ta reda på vad det är i livet som verkligen känns angeläget och kul.

Clas Malmström menar att kroppen och själen mår bäst av omväxling och motsatser. För att hålla oss pigga behöver vi varva fysisk och mental aktivitet med återhämtning.

Annons

– Tittar man på kroppen vet vi att oanvända sinnen och muskler skrumpnar och att kroppsdelar som avlastas tillbakabildas, förklarar han.

Så fungerar det med vår ”pigghetsmuskel” också. Om vi inte använder energin bildas det inte heller någon ny. Det är därför vi sällan blir piggare av att slökolla på tv en hel kväll.

– I det läget är det bättre att göra något totalt annorlunda än vad man brukar – slå en kullerbytta eller gå ut till en lekplats och häng i knävecken i stället, bildligt talat! Gör något som inte är ett måste utan som bara är kul!

För att bygga upp en uthållig, alert muskel krävs det alltså att vi använder den. Ofta. Av samma skäl måste vi träna vår pigghetsmuskel. Trots att man är trött kan det alltså vara ett riktigt flåsigt träningspass man behöver i stället för en tupplur – alltså något som skakar om och sätter fart på kroppen igen.

– Motion har en väldigt stor betydelse för vår energinivå. Prova att byta ut tv:n mot joggning. Du måste inte springa en mil direkt, varva att gå och springa i din egen takt. Efter ett halvår kommer du att springa en mil och vara oerhört mycket piggare, säger Clas Malmström.

Annons

Han tror också att många kan bli piggare av att byta andra, ingrodda vanor.

– Måste du till exempel sitta och äta lunch med kollegorna varje dag? Kan du promenera i stället? Ifrågasätt dina gamla rutiner då och då.

Men mellan ”rusherna” behöver vi återhämtning och vila – av god kvalitet.

– Har man svårt att komma till ro upplever man ofta tröttheten som obehaglig. Det är en signal om att man behöver lära sig avslappning för att kunna hitta den där sköna tröttheten i stället.

Självhjälpsböcker, avslappningsband och kognitiv terapi är några sätt.

Maten spelar självklart också en stor roll för hur pigga vi känner oss. Men att söka snabba kickar i form av kaffe är att göra kroppen en björntjänst. På kort sikt piggare det upp, men på längre sikt ger det ett stresspåslag som gör att vi läcker ut mer energi än vi skulle ha gjort utan kaffet.

– Tänk långsiktigt: Vad behöver kroppen som ger energi dygnet runt? Här tror jag att långsamma kolhydrater är jätteviktiga. Utan tillräckligt med bra näring har vi inte en chans att hålla oss pigga hela dagen.

BILD: Thinkstock

 

Annons