Allt du behöver veta om cancer och corona – både som sjuk och anhörig
Att vara cancersjuk eller anhörig till en person med cancer är extra tufft i coronatider. Personer med cancer är överrepresenterade bland de som drabbas av svår covid-19. Oron att bli smittad, eller att smitta, är stor och frågorna är många. Törs man som cancersjuk ta sig till sjukhuset för att få sin behandling? Och hur känslig är man för viruset om man just blivit färdigbehandlad för sin cancer?
Vi har samlat de vanligaste frågorna som kommit till Cancerlinjen. Svaren har tagits fram av Cancerfondens experter i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
1. Jag har cancer, ska jag hålla mig hemma nu?
Har du en pågående behandling mot cancer som sänker ditt immunförsvar, eller har en cancersjukdom som i sig påverkar ditt immunförsvar, kan det vara bra att minska fysisk social kontakt och undvika folksamlingar. Var dock gärna ute i naturen och få frisk luft. Håll distans till personer du inte känner.
2. Jag är färdigbehandlad mot min cancer, tillhör jag ändå riskgruppen?
Om du har avslutat din behandling och inte har besvärliga biverkningar, är du i princip inte en del av riskgruppen. Men det kan finnas undantag. För att veta din individuella risk, ta kontakt med personalen på din behandlande klinik.
3. Jag bor med en person som har cancer, vad ska jag tänka på?
Följ myndigheternas råd kring hygien och undvik fysisk kontakt i den mån det är möjligt. Separera gärna tandborstar så att de inte står i samma mugg och ha enskilda handdukar för händer respektive ansikte. Om du har möjlighet att arbeta hemifrån kan det vara bra att göra det. Om du inte har möjlighet, följ myndigheternas rekommendationer när du är på arbetet och undvik nära fysisk kontakt med dina kollegor.
4. Ingår alla med cancer i riskgruppen för coronaviruset?
Ja. Alla cancerpatienter tillhör riskgruppen. Undantaget är om du har fått andra besked från din behandlande läkare.
5. Hur sjuk blir jag som cancerpatient om jag smittas av coronaviruset?
Cancerpatienter har en större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas av coronaviruset. Hur det påverkar dig som individ, det vet man inte. Därför är det viktigt att alla, sjuk som frisk, försöker undvika att sprida smittan. För att minska risken att smittas och att smitta andra måste vi alla hjälpas åt genom att följa myndigheternas rekommendationer.
6. Personer över 70 år ska ju hålla sig hemma. Jag är över 70 år och har cancer, ska jag strunta i min planerade behandling på sjukhuset?
Nej. Du ska gå på dina planerade behandlingar såvida du inte hört något annat från din behandlingsklinik. Försök dock att undvika folksamlingar som exempelvis finns i kollektivtrafik.
7. Jag har cancer och oroar mig hela tiden för corona – vad kan jag göra?
Det är normalt att känna sig ledsen, stressad, förvirrad, rädd eller arg under en kris. Det kan hjälpa att prata med människor du litar på, exempelvis vänner och familj.
Om du håller dig hemma, försök att bevara en hälsosam livsstil. Bibehåll goda vanor kring kost, sömn, träning och sociala kontakter per mejl, telefon och sms.
Hantera inte dina känslor med rökning, alkohol eller andra droger. Om din oro blir ohållbar, prata med någon. Ha en plan, vem du ska kontakta och hur du söker hjälp och stöd för fysiska och mentala hälsobehov om de behövs.
Skaffa fakta och var källkritisk. Hitta en trovärdig källa som du kan ha förtroende för som exempelvis WHO:s webbplats, svensk myndighet eller ett hälsoorgan (ex 1177). Begränsa oro genom att minska tiden du tar del av media som tv, tidningar och radio, om du uppfattar innehållet som upprörande.
Använd kunskaper och färdigheter som du tidigare fått i livets motgångar, för att hantera dina känslor.
8. Vilka cancerpatienter riskerar att bli allvarligt sjuka om de drabbas av covid-19?
Det gäller följande grupper:
- Personer med cancersjukdom som har försämrat allmäntillstånd som viktminskning, nedsatt kondition och uttalad trötthet.
- Personer som utöver cancersjukdomen har riskfaktorer som exempelvis högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes.
- Personer som har cytostatikabehandling eller som har fått cytostatikabehandling under de senaste 3 månaderna.
- Personer som har immunterapi eller andra antikroppsbehandlingar mot cancer.
- Personer som har andra riktade cancerbehandlingar som kan påverka immunförsvaret.
- Personer som har strålbehandling för lungcancer .
- Personer som har genomgått benmärgs- eller stamcellstransplantation det senaste halvåret, eller som tar immunhämmande läkemedel.
- Personer med vissa typer av blodcancer som hämmar immunförsvaret, även om de har inte behövt behandling (till exempel kronisk leukemi, lymfom eller myelom).
Cancerlinjen finns tillgänglig helgfri vardag klockan 9-16 (tisdag 10-16) på telefonnummer 020-59 59 59. Där kan du prata med legitimerad vårdpersonal som kan ge stöd, råd och information.
Foto: TT
Läs mer:
Corona: Gemensamma nämnaren bland italienska offren
Experten: Snart är cancer som vilken kronisk sjukdom som helst
Ny studie: De här symtomen har flest coronapatienter haft
Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:
Gör ett självskattningstest för covid-19, läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset: