Allt du behöver veta om influensavaccin 2020
Den 3 november börjar de olika regionerna att vaccinera riskgrupper mot årets säsongsinfluensa. Nytt för i år är att man också vaccinerar personal inom vård och omsorg från och med den 3 november.
Med tanke på den pågående coronapandemin vet man inte lika mycket som tidigare om hur säsongens influensa kommer att slå. På grund av pandemin har man nämligen inte fått lika mycket information från södra halvklotet, där influensan brukar slå till först.
– Men influensan brukar ta fart i december och få en topp i februari, mars. Tidigare år har influensan börjat tidigare i de norra delarna av landet jämfört med de södra, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
På södra halvklotet har dock influensasäsongen hittills varit lindrigare än förväntat. Hur det kommer att se ut i Sverige vet man däremot inte riktigt.
Se också – myter och fakta om vaccin, experten reder ut.
Grupperna som vaccineras mot influensa först
I första hand är det alltså riskgrupper och vårdpersonal som kommer att prioriteras i år. Dit hör:
- personer över 65 års ålder
- gravida efter graviditetsvecka 16
- vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd: kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom såsom KOL och svår astma, andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder), kronisk lever- eller njursvikt, diabetes mellitus och tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
- Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
- All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.
Viktigt att vaccinera mot influensa 2020
Den som inte hör till någon av grupperna ovan, men vill undvika att få säsongsinfluensa, kan vaccinera sig efter 1 december 2020.
Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten menar att man som frisk, vuxen får väga risk med nytta när det gäller att vaccinera sig.
– Även om man själv brukar klara sig lindrigt undan under influensasäsongen, kan det vara bra att vaccinera sig för att skydda andra, till exempel äldre föräldrar som man ska fira jul och nyår med, säger hon.
En annan viktig anledning att vaccinera sig är för att inte belasta vården mer än nödvändigt.
Covid-19 och influensa samtidigt?
På frågan om det är extra viktigt att vaccinera sig mot influensa så att man inte riskerar att drabbas av både covid-19 och influensa samtidigt säger hon så här:
– Jag tror att sannolikheten att man drabbas av båda två samtidigt är låg. Däremot kan man ju få båda sjukdomarna under samma säsong och det gör att kroppen kan bli onödigt utsliten.
Mia Brytting manar också till försiktighet när det gäller att ta sig till vårdcentralen för sitt influensavaccin:
– I år har vårdcentralerna vidtagit olika åtgärder för att minska smittspridningen. Vissa kommer att sköta vaccinationen i större lokaler, andra kommer inte att ha drop in-vaccination, utan bara via tidsbokning, säger hon.
Vad som gäller i de olika regionerna kan alltså skilja sig åt. Vill man veta vad som gäller där man själv bor, kan man kontakta 1177.
Foto: TT
Läs mer:
Nya restriktioner – det här är det som gäller
Därför är det extra viktigt att ta influensavaccin i år
Nya rekommendationer: Då ska du vaccinera dig mot pneumokocker