Allt du behöver veta om PMS och PMDS
Humörsvängningar dagarna innan mens är vanligt och är typiska symptom på att du lider av PMS, premenstruellt syndrom. PMS går att fastställa genom att bland annat föra en humördagbok. Detta är det första som rekommenderas att göra när du söker hjälp för dina besvär, berättar Lena Moegelin, gynekolog på kvinnokliniken på Södersjukhuset.
– Du prickar i varje dag en hel månad hur du mår. Om det är PMS kommer du att må sämre efter ägglossningen för att sedan må bättre igen när mensen kommer, säger hon.
Att lida av PMS är vanligt och kan förekomma redan vid tonåren men är vanligast efter 30-årsåldern. Symptomen kan bli värre efter att du har fött barn men försvinner när du går in i klimakteriet och slutar få din mens.
Det är fortfarande oklart varför vi får PMS men forskarna tror att det kan finns ett samband med de ämnen som bildas i kroppen när hormonet progesteron bryts ned. En annan teori är att det kan röra sig om en svullnad i hjärnan vilket då skulle förklara varför antidepressiva medel fungerar mot besvären, men detta är dock inget som är bevisat ännu, berättar Lena.
Symptom på PMS
Tecken på PMS är dessa symptom som yttrar sig mellan ägglossning och mensen.
- Du känner dig irriterad och lättretad.
- Du känner dig orolig och ångestfylld.
- Du känner dig trött och nedstämd.
- Du får snabba humörsvängningar.
- Du får svårt att sova.
- Du får ont i huvudet.
- Du blir svullen i kroppen, speciellt över magen.
- Du är hungrigare än vanligt och är sugen på sött.
Vad är PMDS?
PMDS är en svårare version av PMS men som ofta yttra sig genom psykiska besvär som kan likna depression eller ångest. Om du lider av PMDS, har du minst fem av de symptom beskrivs ovan, och en av dem ska vara någon av de fyra översta.
Lena Moegelin menar att PMDS inskränker på livet och gör vardagen begränsad. Ungefär tre till fem procent av de som har mens, lider av PMDS. Precis som vid PMS får du symptomen innan mensen men de försvinner nästan direkt när du får din mens.
Behandling av PMS och PMDS
Många gånger behövs det ingen medicinsk behandling vid PMS, utan besvären brukar gå att lindra genom att du istället gör saker som du mår bra av. Några saker som kan hjälpa är:
- Träning.
- Att ta det lugnt och inte stressa.
- Lugn motion som yoga och mindfulnessövningar.
- Att få tillräckligt med sömn.
- Att äta bra och regelbundet.
Detta hjälper även vid PMDS, men där kan det även behöva kompletteras med en medicinsk behandling. Ett alternativ är p-piller som kan dämpa besvären. Det läkare dock har sett fungerar bäst är det antidepressiva läkemedlet SSRI, berättar Lena Moegelin.
– Detta läkemedel är direktverkande vilket gör att du kan ta det när du börjar må dåligt och sedan sluta när mensen kommer, då besvären brukar försvinna. Det är väldigt få biverkningar men en del trötthet och illamående kan förekomma, säger hon.
Om inte detta skulle fungera är läkemedlet Spironolakton ett alternativ. Detta är egentligen medicin mot bland annat högt blodtryck som är vätskedrivande men som har visat sig även ha effekt på de psykiska besvären.
Behandling av PMDS är väldigt individuellt vilket gör att patienter får testa sig fram i medicineringen för att se vilken som passar bäst, berättar Lena Moegelin.
– Det finns inget du kan göra som förvärrar besvären, men genom att hålla koll på mensen och kroppen går det att förminska och förebygga, fortsätter hon.
När ska jag söka hjälp för PMS eller PMDS?
Om du upplever att besvären påverkar och begränsar din vardag ska du söka hjälp hos vårdcentralen eller hos en gynekolog.
Foto: TT Källa: 1177 vårdguiden