Allt fler blir mammor i 50-årsåldern
Svenska förstföderskor blir allt äldre. År 1973 låg genomsnittet för åldern då kvinnor födde sitt första barn på 24 år – 2016 var samma siffra 29 år. Samtidigt föder allt fler barn riktigt högt upp i åldrarna – 2017 föddes exempelvis 69 barn av mödrar som var 49 år eller äldre. 2010 var den siffran bara 22 stycken.
Och förklaringarna är flera, menar Kenny Rodriguez-Wallberg, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhusets sektion för reproduktionsmedicin. Bland annat har de medicintekniska förutsättningarna förbättrats på senare år, samtidigt som vårt beteendemönster har förändrats.
Läs också: Äldre mammor har gladare barn
– Män och kvinnor sätter i dag ett högt värde på att utbilda sig och hinna med en mängd olika saker innan det är dags att bilda familj, säger hon.
Idag finns bättre hjälp att få för den som vill bli gravid än för tjugo år sedan, och mängden assisterade befruktningar, genom exempelvis IVF, ökar stadigt.
Men de flesta landsting beviljar idag inte kvinnor över 40 assisterad befruktning – en åldersgräns som ifrågasatts av bland andra Statens medicinsketiska råd (Smer) som menar att gränsen är för låg. Rådet menar att det inte finns generella höga risker med att bli gravid som äldre kvinna, och Kenny Rodriguez-Wallberg menar att det är viktigare att utgå från individen när man diskuterar riskerna med en graviditet.
Läs också: Får kvinnor över 40 friskare barn?
– En kvinna i 45-årsåldern kan förstås vara väldigt frisk och då finns det förutsättningar för att det ska gå bra, säger hon.
På senare år har dessutom forskning kommit fram till att det kan finns flera bra anledningar att vänta med att bilda familj. Till exempel blir barn till äldre mammor smartare och mer framgångsrika, enligt ny forskning. Läs mer om bästa tiden att bli mamma här!
Källa: Dagens Medicin/TT Foto: IBL
Läs också: