Alltid snuvig? Här är 10 möjliga anledningar
Snuva och nästäppa hör den vanliga förkylningen till – men går du ständigt runt med en rinnande eller täppt näsa kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.
Här är tio möjliga förklaringar till att du alltid är lite snuvig eller täppt!
Allergi
Enligt Astma- och Allergiförbundet har nästan hälften av alla svenskar någon form av allergi idag. Det kan vara pollen, pälsdjur, damm, mögel eller något annat som gör dina slemhinnor irriterade och får snoret att rinna eller skapar en svullnad som orsakar nästäppan.
Andra klassiska täcken på allergi är kliande och rinnande ögon.
Hur slipper jag snuvan? Ja, det enklaste är ju att undvika det du är allergisk mot – vilket i sig kanske inte alltid är så lätt. På apoteket kan de hjälpa dig att hitta receptfria allergitabletter med antihistamin som kan minska besvären. Har du svåra besvär bör du dock träffa en läkare.
Den vanligaste anledningen till snuvan är dock att du drabbats av en förkylning eller influensa. Den snuvan är ofta mer akut och påtaglig och kan växla mellan rinnande näsa och igentäppt näsa. Den beror på bakterier som gör snoret tjockare och ger det en mer gul/grå/grönaktig färg.
Hur slipper jag snuvan? Det finns inget botemedel mot förkylning, utan det får läka ut av sig självt. För att hjälpa kroppen på traven kan du dock tänka på att dricka mycket vatten, hålla dig borta från alkohol och få ordentligt med sömn och vila. Receptfri nässpray kan också verka avsvällande på slemhinnorna och underlätta andningen.
Bihåleinflammation
Ni som någon gång haft bihåleinflammation vet att det inte är att leka med! Bihålorna är håligheter i skallen som samlar upp slem, och om de blir inflammerade kan det uppstå ett obehagligt tryck, vanligtvis under kinder och panna. Bihåleinflammation orsakas oftast av pneumokocker, och vanliga symtom förutom trycket är snuva, nästäppa, feber och huvudvärk. Bihåleinflammation kan vara mellan några dagar till flera veckor, håller den i sig i mer än 12 veckor kallas det kronisk bihåleinflammation.
Hur slipper jag snuvan? Är inflammationen orsakad av bakterier kan antibiotika hjälpa, men håll dig borta från antihistaminer (som de i många allergimediciner) för de kan istället torka ut bihålorna. Testa avsvällande medel eller nässpray med kortison istället. Men se upp med avsvällande medel om du har högt blodtryck!
Kronisk bihåleinflammation, behandling: Vid kronisk bihåleinflammation kanske inte avsvällande, nässpray, nässköljning eller annat hjälper utan du kan behöva träffa en läkare. I värsta fall krävs ett ingrepp för att tömma bihålorna på slem, då tar man vanligtvis bort en bit ben för att vidga utrymmet kring bihålorna. Det finns även andra typer av ingrepp för att utvidga bihålorna vid kronisk bihåleinflammation.
Avvikande septum
Skiljeväggen mellan näsborrarna kallas septum, och om den på något sett är missbildad eller har blivit skadad kan det påverka din andning och du kan uppleva det som att du är täppt i näsan. Vanligast är detta för personer som någon gång brutit näsan.
Hur slipper jag snuvan? Om skiljeväggen endast är lite sned eller avvikande bör du inte uppleva det som något jätteproblem, och allergimedicin kan hjälpa dig att utvidga näsgångarna för att underlätta andningen. Gäller det större avvikelser kan du behöva uppsöka läkare och det kan bli fråga om ett kirurgiskt ingrepp för att rätta till septum.
Graviditet
Du kanske var beredd på illamående, svullna fötter och ömmande rygg – men snuva? Jo, det är relativt vanligt att utveckla rinit under graviditeten. Anledningen är att blodflödet till kroppens mjukdelar ökar under graviditeten vilket får slemhinnorna att svullna.
Hur slipper jag snuvan? Tillståndet går över efter graviditeten när kroppen återgår till det normala. Däremot ska du alltid vara försiktig med läkemedel under en graviditet – börja med att testa nässköljning med saltvattenlösning.
Vasomotorisk rinit
Vasomotorisk rinit innebär att du upplever snuva, nysningar, irritation i näsan och nästäppa – trots att du är helt frisk. Anledningen är att slemhinnorna blivit överkänsliga och besvären kan triggas igång av exempelvis starka lukter, viss mat eller torr luft. Problemen uppstår nästan alltid i vuxen ålder.
Hur slipper jag snuvan? Börja med att ta reda på vad som triggar just din rinit, och försök undvika det så gott det går. Annars rekommenderas nässpray. Kom ihåg bara att inte använda avsvällande nässpray mer än 10 dagar i sträck. Den som söker vård kan få testa en nässpray som stabiliserar näsans slemhinnor.
Förstorad adenoid
Adenoiden är en körtel som sitter långt bak i halsen och är en del av kroppens skydd mot infektioner. Denna körtel växer under barndomen, och blir den väldigt stor kan det bli svårt för barnet att andas genom näsan samt att jämna ut vid tryckförändringar.
Hur slipper jag snuvan? En förstorad adenoidkörtel kräver operation. Körteln skrapas bort genom munnen med en speciell operationskniv eller med ett elektriskt instrument.
Näspolyper
En polyp ser ut som en liten stjälk eller knopp som växer ut från slemhinnan och är i vanliga fall ofarliga. Däremot kan polyler som blir större orsaka problem med framför allt nästäppa. Den med förstorade näspolyper kan även uppleva förlust av smak- och luktsinne. Du ser inte polyperna själv, då de sitter långt in i näsan.
Hur blir jag av med snuvan? Det du själv kan göra för att minska snuvan är att skölja näsan med koksaltlösning, med hjälp av en nässköljare eller plastspruta som finns att köpa på apotek.
Trånga näsgångar – förstorad näsmussla
Vissa föds med trängre näsgångar, vilket kan göra att det känns jobbigt att andas genom näsan vid ansträngning. En anledning kan vara förstorade näsmusslor. Näsmusslorna är slemhinneklädda benutskott som fäster i näsans sidovägg. Vi har tre näsmusslor i varje närborre, och deras uppgift är att fukta luften vi andas innan den når lungorna.
Hur blir jag av med snuvan? Förstorad näsmussla behandlas med conchotomi, där man reducerar musslans storlek med antingen sax/skärinstrument eller värmebehandling.
Stress
Stress, och även andra starka känslor, påverkar de hormoner som styr blodflödet till näsan. När blodkärlen vidgas sväller näsan och du upplever nästäppa. Detta är också en typ av vasomotorisk rinit, alltså en irritation i näsan som inte beror på sjukdom.
Hur slipper jag snuvan? Det första du bör göra är att identifiera vilken känsla det är som orsakar snuvan. Är du stressad behöver du lägga fokus på att stressa ner, motionera och kanske meditera.
Stressa ner med hjälp av vår kurs! Läs mer och börja här.
Källor: Health, 1177 Vårdguiden, Astma- och Allergiförbundet, Karolinska.se Foto: TT
...
Läs mer: