Alltid trött? Du kan ha den här vanliga (men okända) sjukdomen
Att järnbrist kan orsaka trötthet är välkänt. Men för mycket järn i kroppen kan ge precis samma symtom – en oförklarlig trötthet som inte går över. Senare kan man även drabbas av diffus ledvärk och leverskador eftersom för mycket järn är giftigt för levern. Sjukdomen, hemokromatos, är faktiskt en av de vanligaste ärftliga sjukdomarna i norra Europa. Vanligast är sjukdomen i Sverige, Norge, Danmark och vissa delar av Storbritannien.
Hemokromatos innebär att kroppen helt enkelt lagrar för mycket järn. Järnförrådet kan bli så stort att det börjar ansamlas i bland annat lever och bukspottkörtel. På lång sikt kan det leda till leverskador och diabetes.
För kvinnor kommer symtomen på järnöverskott ofta först i 50-årsåldern när mensen tar slut. Så länge man har mens förlorar man nämligen en del järn via mensblödningen. När mensen upphör lagras järnet istället i kroppen.
Ofta upptäcks sjukdomen av en slump när man söker hjälp för onormal trötthet och därför vill göra en vanlig hälsokontroll.
Misstänker man att man är drabbad kan man be att få göra ett blodprov där man tittar på ferritinvärdet. Ett förhöjt ferritinvärde visar att kroppen samlat på sig för mycket järn. Är värdet förhöjt brukar man gå vidare med ett blodprov som visar om man har den ärftliga genen som orsakar hemokromatos. Det finns också en annan variant av hemokromatos som inte är ärftlig. Den orsakas istället av att man under lång tid tar järntabletter i onödan eller att man fått många blodtransfusioner.
Så känner du igen hemokromatos:
Vanliga symtom är: Onormal trötthet och svullna, stela och värkande leder. Ofta drabbas händer, höfter, knän och fotleder.
Så behandlas det: Sjukdomen är enkel att behandla med regelbundna tappningar av blod. Man ska också undvika att äta stora mängder lever, blodpudding och rött kött eftersom det innehåller mycket järn. Samma gäller järntabletter och C-vitamintillskott, eftersom C-vitamin i hög dos ökar upptaget av järn från maten.
Så vanligt är det: Ungefär en halv procent av Sveriges befolkning tros lida av hemokromatos. Många menar dock att det finns ett stort mörkertal och att alla drabbade inte vet om att de har sjukdomen.
Läs mer:
Orolig för järnbrist? Tänk på det här!
Nutritionisten: DÅ behöver du äta extra järn