Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför andas så många på fel sätt – stärk lungorna så här!

22 jul, 2022
kvinna andas för att stärka lungorna
Mycket tyder på att vi andas på fel sätt. Så här stärker du dina lungor och får till bästa andningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mycket tyder på att vi idag andas på fel sätt. I alla fall enligt en ny bok, Det perfekta andetaget, av journalisten James Nestor (Volante).

Se även: Dr Rangan Chatterjees andningsövning för att minska stress

Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stressBrand logo
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stress

Han har vigt flera år till att studera fridykare som kan hålla andan i nästan tio minuter, han har rest runt och lärt sig medicinska andningstekniker, intervjuat forskare, studerat buddism och hinduism och tittat på vad den moderna vetenskapen säger.

Att andas rätt är viktigt för vår hälsa

Det han kommit fram till är att andningen är viktig för hälsan på många sätt – något människan vetat om i tusentals år. Många ursprungsbefolkningar menar att deras goda hälsa beror på en medicin: ”livets stora hemlighet”. Den hem- ligheten är andningen.

Annons

Och rönen stöds av modern forskning också: På 1980-talet gjordes ett forskningsprojekt där man ville ta reda på om lungstorleken påverkade livslängden. Man upptäckte att livslängden inte främst berodde på generna, kosten eller mängden daglig motion. Den berodde på lungkapaciteten.

Mindre lungor innebar kortare liv och större ett längre liv. År 2000 gjorde forskare på University of Buffalo en liknande studie, där de under tre decennier har jämfört lungkapaciteten hos en grupp människor. De fick samma resultat. Lungkapaciteten är viktig för livslängden.

Du kan träna lungorna att bli starkare

Det positiva med det hela är att vi faktiskt kan träna lungorna starkare, oavsett om de är friska eller drabbade av till exempel astma. All regelbunden träning som stretchar lungorna och bevarar deras rörlighet förbättrar lungkapaciteten.

Måttlig träning som promenader har visat sig öka lungkapaciteten med upp till 15 procent. Ju djupare och mjukare vi andas in och ju längre vi andas ut, desto långsammare slår hjärtat.

Annons

För att få ut det mesta och det bästa ur sina andetag behöver man tänka på vissa saker, menar James Nestor. Efter all research han gjorde inför sin bok hittade han några gemensamma nämnare för hur man ”andas bättre”:

Därför ska du andas genom näsan och stänga munnen

Det kanske viktigaste tipset är att i möjligaste mån hålla munnen stängd och försöka att andas genom näsan i stället. Människan är skapt för att andas med näsan. Munnen är ett reservsystem som bara ska användas om näsan skulle blockeras.

Näsandning anses sänka blodtrycket, hjälpa till att upprätthålla en jämn hjärt- frekvens och hjälpa till med minneslagring. Att alltid andas genom munnen innebär att vi drar in ofiltrerad, kall luft som stressar kroppen. Dessutom är det en större riskfaktor för karies än socker!

Andas längre och färre andetag

När du andas färre gånger per minut tar du in mer koldioxid. Högre koldioxidhalter i kroppen är förknippade med större syreupptagning, menar forskare.

Annons

Det enklaste sättet att bygga upp koldioxidhalten i kroppen är helt enkelt att andas lättare och mer sällan.

Andas ut all luft innan du andas in mer

De flesta av oss använder endast en bråkdel av vår totala lungfunktion vid varje andetag. Ett av de första stegen mot hälsosammare andning är därför att utvidga andetagen, att låta diafragman arbeta mer, och att andas ut all luft innan vi andas in mer.

Är det kondisen, coronarelaterat – eller är kan det vara något värre?

Andas mer vid rätt tillfälle

Att tvinga sig själv att andas kraftigt under en kort, intensiv period kan vara läkande, menar upphovsmännen bakom flera andningstekniker som används såväl inom idrott, vård och yoga.

Det gäller bland annat teknikerna tummo, pranayama och sudarshan kriya. Tanken är att stressa kroppen för att få den att vakna upp så att den kan börja fungera resten av dygnets alla timmar igen. Vill du lära dig tekniken, ta hjälp av ett proffs.

Foto: TT

Annons