Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Anders Hansen: Ensamhet kan vara lika stor hälsofara som rökning

28 apr, 2021
anders hansen om ensamhet och boken depphjärna
Ensamhet är inte bara en känsla som vi ofta upplever som obehaglig, det kan också vara farligt för hälsan. Kanske till och med så pass att det motsvarar att röka 15 cigaretter om dagen, säger psykiatrikern Anders Hansen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

När författaren Anders Hansen, som också är läkare och psykiatriker, var med på en pressträff med Bonnierförlagen berättade han om sin nya bok Depphjärnan. Tidigare har han skrivit bland annat Hjärnstark och Hälsa på recept.

Under pressträffen svarade Hansen bland annat på frågan varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Det är också den frågan som han vill reda ut i boken som kommer senare i år.

Men Anders Hansen har också tidigare sagt att depression kan vara en sund reaktion av vår hjärna. På pressträffen förklarade han vad han menar med det. Och gick då långt tillbaka i tiden och pratade om våra förfäder.

Att dra sig undan kunde rädda livet på oss

– Det kan verkligen vara det. Alla depressioner är inte det men det kan vara det. Och förklaringen till det tros vara att vi är resultatet av det som tog kål på oss. Vad tog kål på oss? Jo, under så tog nästan hela vår historia så dog varannan människa innan han eller hon blev vuxen – av infektioner, sa Anders Hansen.

Annons

Att dra sig undan från andra kunde då rädda livet på oss. Hansen fortsatte förklara:

– Vi är utvecklade för att klara oss mot infektioner och vissa moderna livsstilsfaktorer drar igång gamla försvarsmekanismer i oss som har hjälpt oss under hundra tusentals år, och det gör att hjärnan reglerar ner humöret och skapar undandragande så att vi ska hålla oss borta.

Anders Hansen om boken Depphjärnan
På Bonnierförlagens pressträff pratade Anders Hansen om nya boken Depphjärnan.

Under coronapandemin har vi varit tvungna att hålla oss ifrån varandra. Något som många verkligen har kämpat med. På frågan om varför vi är så beroende av varandra svarade Anders Hansen, fortfarande med hänvisning till våra förfäder:

– Därför att vi överlevde inte ensamma. Ensamhet var undergång. Ensamhet var lika farligt som att inte ha vatten och mat.

Annons

Det här gjorde förstås att vi var tvungna att slå oss ihop med andra människor, vi var beroende av dem.

– De som hade särskilt stark drift att skapa starka sociala band till andra, och att läsa andra socialt. Alltså deras ansiktsuttryck och så. De hade bättre odds att överleva. Vi är ättlingarna till dem och därför har vi en enorm starkt drift att skapa sådana band, och därför så upplever vi starkt obehag kopplat till ensamhet.

Men ensamhet kan vara mycket mer än bara obehagskänslor. Det kan vara en hälsofara.

Ensamhet kan vara lika stor hälsofara som att röka

– Faktum är att ensamhet har också visat sig öka risken för en rad sjukdomar. Kanske så mycket att det motsvarar rökning av 15 cigaretter om dagen, sa Hansen och fortsatte:

– Det är ju superdeppigt att höra det naturligtvis men det intressanta är att det har gjorts en rad studier som visar att man med ganska små insatser kan få bukt med ensamhetsproblematiken.

Hur tränar experten själv egentligen?

Det här tar Anders Hansen också upp i boken Depphjärnan. Han menar att det finns hopp.

– Ur både ett individ- och i ett samhällsperspektiv så tror jag att det finns väldigt mycket vi kan göra som kan både underlätta folks subjektiva välbefinnande, men faktiskt också förlänga deras liv.

Anders Hansens nya bok heter Depphjärnan och ges ut av Bonnierförlagen. Boken kommer ut i butik under hösten 2021.

Foto: TT, samt från Bonnierförlagens digitala pressträff

Annons