Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Anders Hansen: "Psykiatrin kan få mycket att göra efter corona"

12 maj, 2020
AvJohanna Bengtsson
Anders Hansen om corona och ångest
Vårdpersonal, corona-sjuka och anhöriga kommer att söka sig till psykiatrin när pandemin är över, tror Anders Hansen. Mycket tyder på att coronakrisen skapar stark ångest.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

Coronapandemin har såhär långt skapat en enorm belastning på sjukvården, försatt många människor i ekonomisk kris och kostat hundratusentals människoliv.

Följderna av viruset kommer troligtvis också att leda till en högre belastning på psykiatrin. Det skriver Anders Hansen i en artikel i Svenska Dagbladet. Anders Hansen är psykiatriker och läkare som har skrivit böcker som Hälsa på recept, Hjärnstark och Skärmhjärnan.

– Jag befarar att min del av sjukvården, psykiatrin, kommer att få mycket att göra när vi tagit oss genom coronakrisens akuta fas, skriver han.

Vårdpersonal med ångestsymtom

I artikeln radar han sedan upp ett antal olika människor och yrkesgrupper som kommer fara mest psykiskt illa av pandemin. En av dem är sjukvårdspersonal.

Han hänvisar till en undersökning som gjorts på drygt 7 000 sjukvårdsanställda som arbetat med covid-19 patienter i Wuhan och visar att en av tre har ångestsymptom. En femtedel har depressionssymptom och lika många har sömnproblem. Och det är särskilt de under 35 år som drabbas hårdast.

Ångest under corona
Vårdpersonal, Corona-sjuka, anhöriga och människor som drabbats ekonomiskt kan komma att söka sig till psykiatrin spår Anders Hansen.

Även de som själva insjuknar i Corona kan drabbas av psykiska besvär efteråt, skriver han.

– En fingervisning om vilka psykiska besvär som kan följa av att ha varit livshotande sjuk i en infektion får man av att titta på effekterna av det betydligt dödligare SARS-viruset som spreds för 17 år sedan. Upp mot en av tre som blev svårt sjuka fick i efterförloppet problem med posttraumatisk stress, ångest eller depression, fortsätter Anders i artikeln.

Annons

Smitta – människans djupaste rädsla

Inte bara vårdpersonal och personer som själva insjuknat i Corona kan komma att söka sig till psykologer till följd av corona. Han menar också att alla de anhöriga som stått vid sidan av och oroat sig när en familjemedlem insjuknat, eller i värsta fall avlidit också kommer att påverkas. Och förmodligen behöva hjälp att bearbeta.

Han förklarar varför virus som corona skapar en så stark ångest.

– Ångest innebär oro för ett möjligt framtida hot. Oro för smittor är en av människans djupaste rädslor då infektioner varit en av de absolut vanligaste dödsorsakerna historiskt. Människor har inte dött av hjärninfarkt eller cancer – utan av svält och infektioner.

Finns hjälp att få

Anders Hansen belyser även de psykiska effekterna som människor får när ekonomin går i botten, vilket har drabbat många under coronakrisen. Arbetsförmedlingen förutspår att upp mot en halv miljon människor kan bli arbetslösa till sommaren.

– Mitt i allt elände måste vi emellertid komma ihåg att det här kommer att vara över en dag och att vi historiskt klarat av betydligt värre pandemier än denna. Men med det sagt: för den som mår dåligt så finns hjälp att få – både nu och när stormen bedarrat, avslutar han.

Källa: SvD.se Foto: TT

LÄS MER:

Anders Hansen: Detta är bästa sättet att träna på

Agnes Wolds egna knep för att undvika coronasmitta

Läser du allt om corona? Så påverkar det din hälsa

Annons