Forskaren: Därför ska du INTE ta en tupplur på dagen
Du är trött efter en dålig natts sömn och har lite tid över. Varför inte sova ikapp lite av det du förlorat? Det finns en hel del forskning som vurmar för fördelarna med en powernap.
Till exempel kan en tupplur öka både produktiviteten, förbättra humöret och göra dig smartare, enligt en studie från University of Colorado.
Personer som regelbundet sover en kort stund på eftermiddagen har enligt forskning både bättre inlärningsförmåga och minnesfunktion. Det beror på att hjärnan får en ”omstart” under vilan, där det kortsiktiga minnet rensas och skapar plats för nya intryck, tankar och information. Här är fem anledningar att ta en tupplur varje dag.
Så lång ska en powernap eller tupplur vara
Vill man ha en kortare powernap är 20 minuter lagom – då vaknar man piggare precis innan man hunnit sjunka ner i djupsömn. För längre tupplurer är det 90 minuter du ska satsa på.
– Då sover man sig igenom en hel sömncykel, och vaknar utvilad, säger överläkaren och psykiatern Anders Hansen i första avsnittet av Din hjärna, säsong 2 på SVT.
90 minuter är perfekt om du står inför utmaningar som kräver att du är alert både kroppsligt och mentalt – till exempel ett cykellopp eller löprunda i utmanande terräng.
Tupplur kan göra sömnen sämre
Men alla håller inte med om att en stunds sömn under dagen är något att satsa på.
– Att sova på dagen är att kämpa mot naturen, säger Ander Hansen själv i avsnittet, och syftar till hur vår hjärna reagerar på dagsljus och mörker genom att producera olika hormoner, som melatonin, som ska hålla oss vakna eller göra oss trötta.
Och Thorbjörn Åkerstedt, som är professor vid Karolinska Institutet och en av Sveriges främsta experter när det kommer till sömn, håller med.
– Man ska inte ta tupplurer, för att de kommer att montera bort trycket på nästa huvudsömn, säger han till Hansen.
Det är en del av hans enskilt viktigaste tips för den som har svårt att sova: Överdriv inte sömnen.
– Då kommer man att få för mycket och då kommer man att ha en situation där man inte kan sova nästa natt.
Foto: SVT, TT