Anders Wallensten: Här är hälsoråden som verkligen fungerar
När det var som mest hektiskt under coronautbrottet var träningen Anders Wallenstens mirakelmedicin.
– För mig var det som meditation att springa i naturen utan mobiltelefon. Det var inte lätt att koppla bort nyhetsflödet men jag försökte verkligen. Jag sanerade bort alla intryck och följde inte nyheterna när jag var ledig, säger Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog, som även är allmänläkare.
Har skrivit en bok med 48 råd för bättre hälsa
Han har alltid varit intresserad av hälsa och tränat mycket. Precis som så många andra har han testat den ena hälsotrenden efter den andra. Det har varit allt från spikmattor och kosttillskott till kalla bad. Men han har också funderat på alla dessa hälsoråd vi ständigt matas med.
– Till och med för mig som är läkare kan det vara svårt att veta vilka hälsoråd man kan lita på, säger Anders Wallensten.
Han ville gå till botten med vilka råd som faktiskt stöds av forskning. Det resulterade i boken Hälsogåtan – evolution, forskning och 48 konkreta råd.
– Jag dömer inte ut trender men långvarig hälsa handlar ofta om ganska ospännande folkhälsoåtgärder. Vi vet att de fungerar, säger han.
Anders Wallensten menar att vi fortfarande är anpassade för ett liv som jägare och samlare.
– Men idag lever vi inte ett liv som våra kroppar är anpassade för. Utvecklingen har gått så fort att kropp och hjärna inte har hängt med.
Lösningen är att ta mer hänsyn till vårt ursprung.
– Vi är gjorda för att vara i ständig rörelse i jakt på mat. För att få den rörelse vi är anpassade till behöver vi få in mer vardagsmotion i våra liv.
Under evolutionen hade man inte heller lyxen att kunna välja mellan olika dieter, man åt det som fanns till hands.
– Jag tror inte att det finns EN enskild kosthållning som leder till bättre hälsa, åtminstone var det inte så under evolutionen. Nyckeln är att äta varierat och att inte äta så mycket som vi gör idag, säger Anders Wallensten.
Men en god hälsa handlar inte bara om träning och mat.
Naturen är viktig för hälsan – och hjärnan
– Vi är anpassade för att leva i naturen i mindre grupper tillsammans med andra människor, utan att utsättas för ett ständigt informationsflöde och utan att jämföra ägodelar, som vi gör idag.
Just naturen är en viktig pusselbit för vår hälsa. Anders Wallensten ägnar sig mycket åt det som kallas naturlig rörelse, eller MovNat.
– Man tränar kroppen med rörelser som den är utvecklad för. Jag springer i naturen, jag klättrar, hänger och klänger – allt för att få variation och utmana kroppen och balansen.
I naturen får hjärnan också en vila från det informationbrus den inte är helt anpassad för.
– Hälsa är en helhet av flera pusselbitar och allting hänger ihop. Vi behöver ha en balans i alla pusselbitarna för att kunna göra bra hälsoval, säger Anders Wallensten.
Här är de 6 pusselbitarna som är viktigast för hälsan, enligt Anders Wallensten:
- Rörelse
- Mat
- Relationer
- Tankar
- Omgivning
- Sömn
7 enkla råd utifrån dina behov
- Vill du ha en kropp som håller? Satsa på rörelse.
- Vill du ha en kropp i balans? Tänk på vad och hur mycket du äter.
- Vill du vara lycklig? Satsa på dina relationer.
- Vill du må bra oavsett dina förutsättningar? Arbeta med dina tankar.
- Vill du optimera förutsättningarna för god hälsa? Välj en hälsosam omgivningsmiljö och vistas i naturen.
- Vill du må bra psykiskt och ha en kropp som är återhämtad och redo för dagens utmaningar? Satsa på att få tillräcklig sömn.
- Bäst är det förstås att få till en bra balans på alla områden.
Foto:Stefan Tell/Bonnier
Läs mer: