Anders Wallensten om valen som styr vardagslyckan – 5 goda råd
Anders Wallensten blev ett namn i folkmun 2020, genom rollen som statsepidemiolog då pandemin slog till. Samma år släppte han sedan boken Hälsogåtan, där han redde ut hur man bör göra för att leva ett så långt och friskt liv som möjligt. Boken (som av en ren slump faktiskt redan låg färdigskriven då Anders råkade hamna i rampljuset) mottogs varmt. Men så under en föreläsning i ämnet fick han plötsligt frågan: ”Du har berättat om hur man lever hälsosamt, men varför ska man göra det? Kan det inte vara bättre att ha kul och njuta lite när livet ändå är så kort?".
Anders Wallenstens nycklar för ett långt och lyckligt liv
Anders svarade att hälsa är en förutsättning för att göra mycket av det i livet man vill, men började fundera: Ett kort och lyckligt liv kanske är ett fullgott alternativ till ett långt men tråkigt liv? Men det bästa vore väl ändå att både leva länge och vara lycklig i livet. Vad är nycklarna för det?
Och så började arbetet med uppföljaren Livsgåtan.
För vad är det som verkligen påverkar vår lycka? I boken blandas vetenskap med uråldriga filosofier och livsvisdomar från exempelvis buddhism, stoicism och klassiska livsråd från äldre generationer. Tillsammans skapar de en mångbottnad mix, men gemensamt är att de till stora delar landar tillbaka på individen och dess inställning. För även om yttre omständigheter påverkar gör dina egna val stor skillnad för hur din livsresa blir och hur nöjd du är med ditt liv. Men för att lyckas med arbetet krävs det att du är medvetenhet om dina egna tankar och vanemönster, och framför allt perspektivskiften.
Lycka är komplext
Anders säger själv att han blev överraskad av att själva lyckobegreppet är så komplext.
– Det är så lätt att säga att man vill vara lycklig, men vad innebär det? Glada stunder absolut. Men det kan finnas mycket annat man vill ha i sitt liv, som meningsfulla stunder, och de behöver inte vara lyckliga. Saker som engagerar en behöver ju inte göra att man känner sig lycklig i stunden, men kanske på sikt när man tittar tillbaka på livet. Det finns många delar som man måste väva in och ta hänsyn till när man pratar om lycka.
Att jaga lyckan allt för frenetiskt är ett feltänk, menar Anders. Lycka är ett pågående projekt.
– Lyckan är mer en biprodukt av att man agerar på ett sätt som ökar sannolikheten att få uppleva lyckokänslor. Ett lyckligare liv skapar du varje dag och i varje stund. Genom att knuffa det i rätt riktning för att utifrån din egen nivå få till förändringar, som ger fler lyckliga stunder eller lägre svackor.
5 tips för att öka nöjdhet med livet i längre perspektiv
1. Öka dina förutsättningar till lycka genom att ha så bra energi som möjligt, alltså ha hälsosamma vanor och minska sådant som stressar dig i livet.
2. Odla dina relationer, gör ditt bästa för att ha många fina och bra relationer i ditt liv.
3. Lär dig tolka dina känslor, vad betyder de? Är de rimliga i den situation du befinner dig i? Vad kan du göra för att ta dig ur dem om du inte vill vara kvar där?
4. Lär dig tolka dina tankar. Det kan göra det lättare att hoppa av en negativ tankesnurra och få mer välbefinnande i livet.
5. Lär dig se saker ur ett annat perspektiv. Det kan hjälpa dig se saker på ett mer positivt sätt, i vardagen och i det förflutna.
Just att mer aktivt välja vad vi gör av vår tid, istället för att passivt flyta med, är en av de enklaste sakerna vi kan göra för vår känsla av lycka, kontroll och harmoni i livet. Ändå är det något som många faktiskt missar förvånansvärt ofta. Andra saker som kan ha stor inverkan är att vara riktigt närvarande i stunden och inte minst att på riktigt uppskatta livet, precis som det är. Lyft fram det som varit bra och se det goda där du är.
– En del av det som gör oss olyckliga är att saker inte är som vi vill att de ska vara. Om man tar bort önskan av att saker ska vara på ett annat sätt än vad de är så försvinner också en del av den frustrationen, råder Anders.
En viktig påminnelse i den västerländska prestations- och jämförelsehetsen, som på många sätt dikterar ett sorts konstruerat facit för lycka är. Men det är inte en långsiktig väg.
– Man anpassar sig så lätt till de nya förutsättningarna. När man uppnår eller köper något man strävat efter så blir man glad först, men går sedan ganska snabbt tillbaka till den lyckonivå man har i grunden.
Själv tycker Anders att han haft en grundläggande livsinställning som rimmar hyfsat väl med många av de filosofier och verktyg som behandlas i boken. Samtidigt tycker han att just vikten av perspektivskiften och att aktivt välja sina tankar gett nya insikter som han arbetar med att försöka ändra.
– Mycket av det här är ju rimliga och naturliga saker som många av oss vet om, så det handlar mer om att verkligen lägga manken till för att det ska hända.
Ägna mer tid åt familj och relationer
Vad man värdesätter och tycker är viktigt i livet skiljer sig på många sätt åt i världen. Men det som globalt gör oss allra lyckligast är våra relationer, visar många undersökningar. Trots det prioriterar vi våra relationer för lite.
– Vi jobbar för mycket eller stressar med annat. Att ta sig tid att umgås och skapa minnen ihop, det är det som gör oss lyckligast.
Ett råd Anders önskar att han själv hade följt bättre. För trots att karriären är anledningen till att han ens sitter just här och pratar om de här råden idag, säger han ärligt att han önskar att han ägnat mer tid åt sina relationer och tillsammans med barnen när de var små.
Idag är barnen 19, 16 och 14 år gamla och det råd han allra främst vill ge dem att inte oroa sig inte så mycket.
– Det mesta blir inte så farligt som man tror och i slutändan är det mycket som man oroar sig över som aldrig blir verklighet. Förbered dig gärna på saker som oroar, men försök sedan gå vidare från den känslan för att istället vara mer närvarande och göra något annat som gör dig lycklig.
5 tips för att öka den omedelbara känslan av lycka
1. Gör något fysiskt. Det bryter negativa tankegångar och gör att du hamnar i en annan sinnesstämning.
2. Ring en vän eller umgås, det bryter tankebanor och får dig på bättre humör.
3. Gör något snällt mot någon annan. Det gör både dig och personen i fråga gladare.
4. Var helt närvarande i stunden. Ta in den situation du är i och uppskatta det som är.
5. Gör något nytt eller något du vet att du brukar bli engagerad i, det kan hjälpa dig att komma på bättre tankar och bli mer nöjd med livet i stunden.
"Vi är inte skapta för att vara lyckliga hela tiden"
Avslutningsvis påminner Anders också om att inte fastna i frustration när saker går emot dig.
– Vi är inte skapta för att vara lyckliga hela tiden, vi ska ha känslosvängningar som en reaktion på saker som händer. Hur mycket vikt du sedan lägger på dem, det kan du påverka. Och att vara med om hela känslospektrat är en del av den mänskliga upplevelsen, så jag tror inte att folk skulle vilja vara utan det heller. Om man bara skulle vara glad hela livet, då har man ju faktiskt inte varit med om allt det innebär att vara människa.
Hur vet man om man är lycklig?
– Det är en bra fråga. Men att göra saker som känns bra och som gör att man känner sig bra, och som känns meningsfulla, det är facit. Du är ditt eget facit.
Foto: TT, Gabriel Liljevall