Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Trött när du vaknar trots tillräckligt med sömn? 6 vanliga orsaker

13 jul, 2022
En trött kvinna som skrollar på mobilen och en kvinna som häller kaffe

Sover du åtta timmar per natt men vaknar och känner dig trött? Det kan finnas olika anledningar till det - här förklarar experten varför du inte vaknar utvilad trots många timmars sömn.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vaknar du på morgonen efter flera timmars sömn utan att känna dig pigg? Sömnen är oerhört viktig för oss för att vi ska må bra och kunna återhämta oss och det kan vara oerhört frustrerande när man känner sig trött på dagen.

Det kan finnas många anledningar till varför du upplever trötthet trots att du har sovit. Här är är 6 anledningar till varför:

Se också: Brown noise och pink noise - så kan det hjälpa dig att sova bättre

Brown noise och pink noise – så kan det hjälpa dig att sova bättreBrand logo
Brown noise och pink noise – så kan det hjälpa dig att sova bättre

6 anledningar till varför du är trött när du vaknar - trots många timmars sömn.

1. Sömntröghet - Sleep inertia

Att trycka på snooze-knappen kan vara väldigt lockande på morgonen men det kan också göra att du vaknar trött. Du kan känna dig seg i huvudet och kroppen är fortfarande i viloläge, hjärnan har inte riktigt vaknat. Det tillståndet kallas av experterna för "Sleep inertia " eller översatt till svenska för "sömntröghet".

Annons

Robin M. Tucker, docent i matvetenskap och nutrition vid Michigan State University, berättar i prevention.com att studier har visat att blodflödet i hjärnan är långsammare i upp till 30 minuter efter att ha vaknat jämfört med innan man går och lägger sig. Den sömniga känslan kan vara ifrån 15 minuter till en timme för de flesta, men för en del kan tröttheten vara i timmar.

– Även om det kan vara irriterande att inte kunna hoppa ur sängen och vara som bäst, tror vissa forskare att sömntrögheten hjälper dig att snabbt somna om och förhindrar oönskade uppvaknanden, säger Robin M. Tucker.

2. Exponering för blått ljus

Blått ljus i skärmar som mobiltelefoner, surfplattor, datorer och tv-apparater påverkar sömnkvaliteten om vi använder dem för nära sänggåendet. Det är melatoninutsöndringen som minskas av ljuset. Vi sover som bäst i ett mörkt och svalt rum, om du somnar med TV:n på kan det påverka din sömn.

Annons

Generellt går det att säga att ju blåare och starkare ljuset är, desto troligare är det att det minskar melatoninet och påverkar sömncykeln. Har du problem att somna efter att ha stängt av mobilen är ett tips att börja stänga av telefonen minst en timma före läggdags.

3. Dålig sovrumsmiljö

Sömnen kan påverkas negativt av att du sover i en dålig säng som gör att du får ont i kroppen och inte låter dina muskler få slappna av. Även kuddar och sängkläder kan göra skillnad för sömnkvaliteten. Se till att sovrummet är mörkt och svalt vid sänggåendet för att sovrumsmiljön ska ge så bra förutsättningar för god sömn som möjligt.

4. Dricker för mycket koffein eller alkohol

Vi vet om att koffein gör att vi känner oss mindre trötta och det är bra att undvika innan man ska sova. Koffein finns inte bara i kaffe, utan också i läsk och te. Att dricka alkohol kan också störa sömnkvaliteten och göra att du sover oroligare. Du kan också vakna oftare under nätterna och det riskerar att störa kroppens och hjärnans återhämtning. Därför är det bra att undvika både koffein och alkohol fyra till sex timmar innan läggdags.

Annons

5. Sömnapné

Sömnapné är en sjukdom som innebär att du har andningsuppehåll när du sover. Andra vanliga symtom är att du är trött på dagen, torr i munnen och får humörsvängningar. En del får också huvudvärk på morgonen och sura uppstötningar. Personer som drabbas av andningsuppehåll när de sover brukar känna sig trötta efter en hel natts sömn.

6. Genetik

Till viss del går det att påverka om du är en morgonpigg eller kvällspigg person. Men mycket sitter faktiskt i generna och det är svårt att göra något åt. En del människor är helt enkelt födda med att vara piggare på morgonen när de vaknar än andra.

Källa: prevention.com, Läkartidningen, hjart-lungfonden.se

Foto:TT

Annons