App ska hjälpa till att upptäcka demens
Om tio år räknar man med att 180 000 personer kommer att ha en demenssjukdom i Sverige och 2050 kommer siffran vara 250 000. Det är därför viktigt att fördröja insjuknandet.
– Antalet äldre i både Sverige och världen ökar och antalet personer med demenssjukdom kommer också att öka, hur ska man då göra om man behöver bedöma fler?, säger överläkare Johan Sundelöf till Ekot.
Demensappen har hittills testats av ett par hundra personer vid Karolinska Institutet. I appen får personer som upplever minnesstörningar svara på frågor om bland annat hur bra deras minne fungerar, hur deras vardagsliv fungerar och vad de har för livsstil. Personen i frågas anhöriga får också svara på frågor.
Se också – kosten som minskar risken för demens.
Appen har utvecklats med hjälp av finansiering av bland annat Alzheimerfonden och Karolinska Institutet Innovations. Den kan inte ställa en diagnos men efter att frågorna är besvarade avgör appen vem behöver en fullständig utredning med blodprov och röntgen och vem som har milda symtom som kan ha andra orsaker. Svaren sammanställs med hjälp av Artificiell Intelligens och läkarna skriver ett utlåtande.
– Internationellt så talar all forskning för att det lönar sig att jobba med tidig identifiering och tidig riskreduktion, säger Sundelöf.
I slutet av förra veckan hölls en digital konferens där forskare över hela världens diskuterade demenssjukdomen. Bland annat diskuterade man vikten av att upptäcka demens tidigt – och appen kan vara en bra bit på vägen.
Bild: TT