Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Är du pollenallergisk eller bara lite vårförkyld? Experten förklarar

15 mar, 2018
Allergisk mot pollen – eller bara förkyld? Så vet du skillnaden.
Det kan vara svårt att skilja på en vanlig förkylning och pollenallergi. Här reder farmaceuten Ynette Gustavsson ut skillnaderna – och hur du bäst överlever pollensäsongen 2018!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tro det eller ej – pollenprognoser visar att pollensäsongen är på intåg redan nu! När det gäller pollenallergi och allergier överlag så kan det vara svårt att veta om man faktiskt har en allergi eller om det handlar om en förkylning.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek menar att det sedan några decennier tillbaka har blivit allt vanligare att drabbas av någon form av allergi. Idag beräknas upp till var tredje svensk lida av någon form av allergi. Här förklarar hon varför det är viktigt att börja med pollenmedicin i god tid – och hur du skiljer en vanlig vårförkylning från pollenallergi.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Vad är symptomen för förkylning respektive allergi?

– Symptomen för förkylning och allergi kan te sig mycket lika. En förkylning kan uppkomma genom att vi blivit infekterade med ett virus. När kroppen registrerar viruset kickar vårt immunförsvar igång. En helt naturlig reaktion som tyvärr skapar milda till lite svårare symptom i form av rinnande ögon och näsa, irritation i svalg som skapar hosta, svullna slemhinnor och trötthet, säger Ynette Gustavsson.

Annons

Allergi däremot är en överkänslighetsreaktion i immunförsvaret, förklarar Ynette, som uppkommer när vi utsätts för vissa ämnen i vår omgivning, så kallade allergener, som leder till att vårt immunförsvar börjar frisätta signalsubstansen histamin och tillverka antikroppar för att motverka proteinet i allergenet. Detta leder till att blodkärlen utvidgar sig och slemhinnan svullnar upp. Vi får rinnande ögon och näsa, vi kan känna av klåda, drabbas av nässelutslag eller så kan våra luftvägar dra ihop sig, vilket kan leda till astmasymtom. Med andra ord liknande symptom som dem för förkylning.

Hur vet jag då om jag är allergisk eller bara förkyld?

– Den första frågan vi alltid ställer våra kunder är: Hur länge har du upplevt att du varit förkyld? En förkylning sitter ofta inte i längre än 1–2 veckor och brukar därefter avta, till skillnad från en allergi som kan ge symptom betydligt längre. Är dina ögon röda och kliar? Är din snuva mer vattning och rinnig? Vid en allergi är dessa typiska symptom, medan en förkylning ofta inte ger klåda i ögon och näsa samt har en slembildning som kan tjockna, till skillnad från den rinniga som ses hos de med allergi. Därtill kan många få feber när de är förkylda, något som inte är förknippat med allergi.

Annons

Vad gör jag om jag misstänker att jag är allergisk?

– Först och främst, uppsök vård och få en utredning, så du vet vad du reagerar på. Så länge du exponeras för det du är allergisk mot kommer du uppleva symptom, om du inte behandlar dem. Det är därför viktigt att du tar reda på vad du är allergisk mot så du kan undvika det. Därtill är det också viktigt att du behandlar din allergi, så att du kan mildra besvären när du väl exponeras för det du är allergisk emot.

Om du redan vet att du är allergisk mot till exempel pollen så rekommenderar Ynette att du börjar med medicinen några veckor innan pollensäsongen drar i gång. Det kan så klart vara svårt att förutse när säsongen startar, så ett tips är att du börjar så snart du känner av minsta lilla symptom. Håll även koll på pollenrapporter!

Kan jag bli pollenallergiker när som helst i livet?

– Ja, dessvärre är det så att du kan drabbas när som helst i livet, även som liten. Det är vanligast att besvären dyker upp i tonåren, sen händer det rätt ofta att man blir bättre för att sedan få tillbaka besvären som vuxen.

Annons

Hur kan jag lindra mina allergi-symptom?

– Pollenallergi och andra allergier går att lindra med receptfria läkemedel. Men för några av oss är besvären så pass påtagliga att de receptfria läkemedel vi på apoteket kan rekommendera inte hjälper. Då rekommenderar jag dig att uppsöka en läkare som efter undersökning kan förskriva dig ett receptbelagt läkemedel för att få bukt med dina symptom.

Foto: IBL

Läs mer:

Allergi-kalendern: Då är halterna av pollen som allra värst

Vanorna som gör dina allergier värre

5 naturliga sätt att lindra din pollenallergi

Annons