Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Åsa Melin gör podd om klimakteriet: "Vi ska inte skämmas"

12 feb, 2018
AvMinna Wallén-Widung
Åsa Melin, 51, förvånades över hur lite hon och kvinnorna omkring henne kände till om klimakteriet. Därför tog hon saken i egna händer och startade en podcast, Klimakteriepodden, som handlar om den berömda – men ofta tabubelagda – övergångsperioden. "Av någon anledning anses det vara skämmigt att vara i klimakteriet och bli äldre", säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I januari månad blev Åsa Melin i Stockholm 51,4 år. Det är snittåldern för menopausen, den sista mensen, hos svenska kvinnor. Men det hade Åsa Melin ingen aning om för bara ett år sedan. Inte heller visste hon att hon hade kommit i klimakteriet redan flera år tidigare.

– För ett år sedan funderade jag mycket på varför jag mådde som jag mådde. Varför jag sov dåligt, varför kroppen inte svarade på samma sätt som förut, varför jag hade ett temperament som inte var likt mig. Jag hade koncentrationssvårigheter, jag tappade tråden och kände helt enkelt inte igen mig själv, säger hon.

Läs också: 6 fördelar med att vara i klimakteriet 

Men det var först senare under våren, då den första värmevallningen kom, som poletten ramlade ner. Hon var i klimakteriet.

– Det förklarade saker som hade pågått i mig under flera år. I min värld tog mensen slut först och sen kom allt elände med klimakteriet, men så är det ju inte alls.

Annons

Klimakteriet – vad är det?

Åsa insåg att hon saknade kunskap om klimakteriet, och detsamma gällde hennes omgivning. När hon träffade en grupp väninnor kort därpå, begrep Åsa att klimakteriet inte är något man gärna pratar högt om.

– Jag satt där med mina väninnor och beklagade mig över att jag blev så kopiöst varm. Alla tittade lite konstigt på mig. Men de är jämnåriga med mig, så det är klart som fasen alla vet vad jag menade. Jag tänkte ”herregud, här sitter vi och skäms för att vi är i klimakteriet”.

Läs också: Träningsformen som får dig att må bättre under klimakteriet

Åsa bestämde sig för att ta reda så mycket som möjligt om den nya fasen i hennes liv. Hon hade en bestämd känsla av att klimakteriet inte ska likställas med att ”livet är slut eller att man är redo för soptippen”. Samtidigt tänkte hon att om hon ändå skulle ta reda på en massa information, kunde hon lika gärna dela med sig av sina nyvunna kunskaper till andra.

Annons

Startade podd om klimakteriet

Så föddes ”Klimakteriepodden”. Varje vecka publicerar Åsa ett nytt avsnitt – hittills har det blivit drygt 20 stycken. I varje program intervjuar hon olika experter om vad klimakteriet innebär. Bland intervjupersonerna finns exempelvis gynekologer, sexologer, professorer, kostrådgivare, modeexperter och terapeuter.

Läs också: Gynekologen: Här är 7 fördelar med klimakteriet! 

De diskuterar vad som händer i kroppen rent kliniskt, för- och nackdelar med hormonpreparat, hur man håller liv i en relation när sexlusten tryter, hur man bäst lindrar humörsvängningar och hur man klär sig smartast när man riskerar att plötsligt bli varm.

– Ju mer man krafsar, desto mer märker man hur mycket det finns att lära sig. Och för varje intervju dyker det upp nya trådar som är jätteintressanta.

Åsa Melin om klimakteriet: ”Anses vara skämmigt”

Till en början hade ”Klimakteriepodden” en blygsam lyssnarskara.

Annons

– Då blev jag överlycklig om ett avsnitt hade tre lyssnare. Just nu snittar vi 5 000 nedladdningar per vecka och kurvan går bara uppåt, säger hon.

Läs också: Så påverkas din vikt och förbränning av klimakteriet 

En anledning till att podden blivit så populär tror Åsa är att klimakteriet under många årtionden varit något man inte skulle prata högt om – trots att det är en naturlig del av alla kvinnors liv.

– Av någon anledning anses det vara skämmigt att vara i klimakteriet och bli äldre. Vi lever i en tid där alla ska vara unga, vältränade och högpresterande.

Vill sprida kunskap om klimakteriet

Åsa ser det som sin uppgift att sprida kunskap om och ta bort stigmat kring klimakteriet. Hon vill att kvinnor ska ta kontroll över sin situation och veta hur de bäst tar hand om sig för att må bra under övergångsperioden.

Läs också: Må snabbt bättre med ny hälsokurs om klimakteriet

Annons

– Om alla kvinnor i Sverige från och med nu skulle veta allt om klimakteriet så att de kunde ta ansvar för sitt välmående, då skulle jag sova gott om nätterna. Det är den stora missionen, men just nu är det här en snöboll och jag vet inte vart det tar vägen.

Responsen från lyssnarna är en av de starkaste drivkrafterna som får Åsa att fortsätta arbeta med podden. Många skriver och tackar för ”världen bästa podd”, medan andra mejlar sakliga frågor till Åsa och vill ha hjälp. Hon är noga med att inte själv ge sig på att besvara några medicinska frågor, men tar dem med sig in i kommande intervjuer.

Läs också: Professorns tips mot vallningar i klimakteriet

Samtidigt tycker hon att det är konstigt att kvinnor i dag inte har en större kunskap om klimakteriet.

– Jag blir rörd av engagemanget, men också störd av att det finns ett sånt behov av den här kunskapen. Jag vill att kvinnor ska söka information och ta kontroll över det här. Mest frustrerande är det att höra en massa kvinnor som går runt och undrar saker och inte får hjälp från sjukvården.

Annons

Att komma i klimakteriet som ung

En sak som Åsa reagerat på är att så få verkar ha kunskap om att klimakteriet kan komma så tidigt som i 35-årsåldern.

– I de fallen handlar det om en östrogenbrist som måste medicineras. Vi måste få kvinnor och vården att reagera på de symptom man kan få – bristen leder till risk för både benskörhet och blodproppar. Varför är vi inte mera vaksamma och medvetna om det här? Jag vänder mig till kvinnor 40+, men egentligen borde alla utbildas i det här redan i tonåren.

Nu hoppas Åsa att hennes budskap ska spridas bland Sveriges alla kvinnor – att det går att leva bekvämt och aktivt även när man är i klimakteriet, att kvinnor måste ta kontroll över sin situation genom att skaffa sig kunskap och framför allt att man ska våga prata om klimakteriet.

Läs också: Okända fördelarna med sexlivet i klimakteriet 

– Många av min väninnor är väldigt öppna om klimakteriet nu, jag upplever att jag har öppnat boken i och med podden och då är det lättare att prata om det. Vi är starka, aktiva kvinnor mitt i livet. Vi ska inte skämmas!

Annons

 

Fakta: Åsa Melin – klimakteriepodden

Ålder: 51 år.

Bor: i Stockholm.

Yrke: vinimportör (”Jag åkte väldigt mycket skidor som ung och arbetade ett tag som skidlärare i Sydafrika och Alperna. Jag pendlade mycket i början av 90-talet. När jag flyttade hem startade jag ett reseföretag som arrangerade resor till Sydafrika och via det halkade jag in på vin. Nu jobbar jag med produktutveckling hos en av de större vinimportörerna”.)

Familj: Man sedan 20 år, två styvbarn.

Alla avsnitt av ”Klimakteriepodden” finns att lyssna på via hemsidan, på Acast, iTunes eller andra appar där man kan lyssna på poddar.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons