Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Bara 1 av 10 föräldrar agerar mot kränkningar i sociala medier

05 jul, 2018
Ny undersäkning om vett och etikett och föräldraskap i sociala medier
Vuxna pratar mycket om ansvarstagande på nätet, men efterlever det inte lika väl, visar en ny undersökning om våra vanor i sociala medier och på nätet. Bara en av tio föräldrar agerar om de ser något kränkande i sociala medier. Och inte ens hälften av föräldrarna har pratat med sina barn om hur de bör tänka innan de lägger upp något i sociala medier.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Undersökningen är utförd av Sifo på uppdrag av Canon. Syftet var att få reda på hur föräldrar beter sig i sociala medier, exempelvis när de lägger upp bilder eller kommenterar andras. Eller – hur de reagerar när de ser en kränkning. En tredjedel vet inte ens hur de skulle reagera i en sådan situation, visar undersökningen.

Det långsiktiga målet är att bidra till en schysstare bildhantering på nätet och resultatet av undersökningen ska även mynna ut i en vett och etikett-guide för föräldrar och barn.

I undersökningen deltog 1 000 föräldrar mellan 25 och 60 år gamla, med hemmavarande barn i åldersspannet 8-16 år.

Läs också: Så pratar du med dina barn om nätmobbing och likepress

Lägger upp bilder utan att fråga

Var femte förälder uppger att deras barn pratat med dem om deras beteenden i sociala medier. Barnen anser då att föräldrarna postar för mycket, är pinsamma när de postar eller det vanligaste skälet: Att de inte vill att föräldrarna ska lägga upp bilder på dem.

Annons

Det kanske inte är så konstigt eftersom endast varannan förälder, 51 procent, alltid frågar sina barn om lov innan de lägger upp bilder på dem. 61 procent frågor däremot alltid sina kollegor om lov och 57 procent sina bekanta.

Var tionde förälder uppger att de har lagt upp bilder som de i efterhand ångrat, lika många har kommenterat bilder på ett sätt som de i efterhand önskar att de inte gjort. De vanligaste förklaringarna till detta är att ”det var ett skämt”, ”det var i onyktert tillstånd” eller ”det var i affekt/av misstag”.

– Vi tycker att det är vårt ansvar att bidra till en schysstare bildhantering på nätet. Vår förhoppning är att den här undersökningen och vår kommande vett och etikett-guide som vi gör tillsammans med Bris kan bli ett steg på vägen. Kan vi förändra ett beteende genom att få föräldrar att tänka efter hur de beter sig i sociala medier och vara lyhörda för vad deras barn anser, har vi kommit långt, säger Helen Iwefors Häggblom på Canon.

Annons

Läs också: 8 tips för att skydda ditt barn mot mobbarna på nätet

Föräldrar har dålig koll

36 procent av föräldrarna uppger att de inte har särskilt bra koll på vad deras barn postar i sociala medier. Endast en fjärdedel uppger att de har bra koll. Och det är bara knappt hälften av föräldrarna som uppger att de har pratat med sina barn om hur de bör tänka innan de lägger upp något i sociala medier.

En sanning som ofta upprepas är att du ska tänka på vad du lägger upp för bilder i sociala medier eftersom du inte kan kontrollera hur de sprids eller hur länge de ligger kvar på nätet. Det är dock bara knappt hälften av föräldrarna, 46 procent, som brukar reflektera över hur en upplagd bild kan påverka deras framtid. Endast 53 procent reflekterar över vem som kan se deras bilder på exempelvis Facebook.

Läs också: 5 bilder du INTE ska posta på dina barn på nätet

Källa: Sifo-undersökning FOTO: IBL

 

Annons