Svenska forskaren till MåBra: Då kan vi ha behandling och vaccin mot corona
Det pågår en forskning som saknar motstycke i jakt på en behandling eller ett vaccin mot SARS-CoV-2. En av ledande forskarna inom detta arbete i Sverige är Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Han leder just nu ett team som utvecklar en medicin som först togs fram för att bota Sars år 2003. Nu tittar man på om den även kan användas i kampen mot covid-19.
– Vår förhoppning är att detta kan bli en av medicinerna som kan användas för behandling av covid-19 patienter, säger han till MåBra.
APN01 mot covid-19
Preparatet, som har namnet APN01, har testats på coronavirus i provrör – och de testerna såg lovande ut. Över 99,9 procent av virusets reproduktion i cellerna stoppades, uppger Ali Mirazimi.
Enkelt förklarat så går behandlingen ut på att man ”lurar” viruset. Det binder till en receptor och kan därmed inte ta sig in i cellerna på ett effektivt sätt.
Men det är skillnad på labb och verklighet – nu ska APN01 testas på riktigt.
– Medicinen är just nu i så kallad klinisk fas 2 i Danmark, Tyskland och Österrike och ska snart testas på 200 covid-19-patienter där, berättar Ali Mirazimi.
Han hoppas att preparatet kan bli godkänt för behandling av coronapatienter i storskaliga försök på sjukhus, en så kallad fas 3-studie.
– Det kan vara frågan om månader innan vi har så mycket data att vi kan pusha för fas 3, säger han till Aftonbladet.
Hur ser det annars ut på behandlingsfronten gällande covid-19?
– Det finns ett antal olika alternativ som är i olika fas, vissa testas på patienter och andra är fortfarande i labbet, säger han.
Kan Remdesivir användas mot corona?
Vad tror vi om Remdesivir som det pratats mycket om?
– Här finns det olika rapporter, de som visar att medicinen har bra effekt om man ger den till patienter tidigt i sjukdomen, och sedan studier som inte visar på effekt, utan kanske även på biverkningar. Det behövs mer studier.
– I slutändan kanske det blir det en kombinationsterapi där man använder sig av flera läkemedel, säger Ali Mirazimi.
När kan ett vaccin vara klart?
– Här finns det olika besked, några lovar inom ett år eller kortare – och andra om kanske ett par år. Normalt tar det mellan 5–10 år för att få fram ett vaccin. Det måste också påpekas att för vissa virus har det varit jättesvårt att göra vaccin, såsom HIV. Men här hoppas vi att vi ska kunna utveckla ett.
Hur ligger Sverige till där?
– Vi leder ett europeisk vaccinprojekt. Där riktar vi in oss på att göra en klinisk fas 1 studie inom loppet av två år.
Så även om det går framåt på både medicin- och vaccinfronten är det alltså en bit kvar tills man har produkter som verkligen kan användas. Än så länge är det alltså främst tester av nya läkemedel och vaccin som gäller.
Foto: TT/Karolinska
LÄS MER:
Senaste nytt om vaccin mot coronaviruset!