Behöver du bromsa – innan du kraschar av stress? Så vet du
Livet händer.
Människor gifter sig, får barn och dör. De åker på semester, köper hus och slutar umgås med sina jobbiga grannar.
Hela tiden förändras förutsättningarna för vår vardag, i stort och smått, och allt påverkar våra stressnivåer fast vi inte alltid märker det.
Om det blir för mycket, både av det onda och det goda, ökar risken för att vi ska bli sjuka – och inte bara i utmattningsdepression. Det konstaterade forskarna Thomas Holmes och Richard Rahe redan för 50 år sedan.
Deras forskning resulterade i en stresslista som poängsätter livsomvälvande händelser. Upp till 150 poäng om året är okej, 150–299 poäng ökar risken för sjukdom, och den som får över 300 poäng löper stor risk att bli sjuk (se listan nedan).
Läs också: Hur mår du? Ta tempen på din stress här!
Därför är det viktigt att inte ta på sig mer under intensiva perioder i livet. Att inte börja renovera huset när barnen precis flyttat ut eller vara en stöttepelare till en nyskild vän när någon man älskar precis gått bort.
Det där extra kan vara precis det som tippar oss över gränsen och gör att stressen blir negativ och ohanterlig.
– Min egen erfarenhet är att om man drabbas till exempel av en sorg måste den få ta sin plats. Man måste gå igenom den för att kunna släppa den.
Om man bara håller den borta och dövar den med fler händelser så kommer stressen att bli för stor och ta överhanden. Så det är viktigt att stanna upp och våga känna, säger MåBra:s stresscoach Caroline Norbelie.
Ibland spinner livet iväg helt utom ens egen kontroll. Då går det inte att tacka nej, utan allt hamnar i ens knä vare sig man vill eller inte. Då är nyckeln till att klara förändringarna återhämtning. Precis som alltid när det handlar om stress.
– Om man känner att man är på gång in i ett stresshjul är det viktigt att man håller fast vid det som gör att man mår bra, det som får en att hamna i ens trygghetszon, den lugna zonen, säger Caroline Norbelie.
Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress
Det kan vara allt ifrån rent slappande – att läsa bok eller lyssna på Spotify i soffan – till vardagsmotion som långpromenader eller cykelturer. Huvudsaken är att få in de där stunderna
då man tankar energi och slipper prestationskraven.
Och det här gäller inte bara när jobbiga saker händer i livet, utan i lika hög grad när man har mycket roligt på gång. Bland det mest stressande som finns är till exempel att gifta sig och
få barn. Det ger ungefär lika många stresspoäng som att bli uppsagd från jobbet. Och att åka på semester är mer stressande än att bli tagen för snatteri …
– Att saker är roliga hjälper förstås. Man får någon sorts energi, men glöm inte att man måste ha återhämtning även då. Det är stor risk för utmattning om det blir för mycket, säger Caroline Norbelie.
Här kan du göra testet och räkna ut hur stressad du är!
Så klarade vi våra värsta år
”Jag tar inte på mig mer än jag hinner” – Anki Sydegård, 52, redaktionschef på MåBra:
- Min svärmor gick bort 63
Jag drabbades av tarmvred och var tvungen att genomgå en operation 53
- Min mamma blev svårt sjuk 44
- Stora omorganisationer på jobbet 39
- Jag fick en ny tjänst med större ansvar på jobbet 29
- Jag åkte på två semesterresor 26
Vad hände?
– Inom en dryg månads tid, 2016, fick jag tarmvred, åkte på semester till Paris, förlorade min svärmor och genomgick en stor operation – i den ordningen. Så här efteråt tänker jag att jag borde ha engagerat mig mer i min svärmors begravning, men det är ju för att jag glömt bort hur det var. Då fanns det varken tid eller energi till det.
Hur klarade du det?
– Jag är försiktig med att ta på mig extrasaker och det här året lärde jag mig att det kan vara en styrka. Innan hade jag sett det som något negativt. Men om jag inte haft mycket egentid hade jag förmodligen kraschat.
Läs också: 10 lite ovanliga tecken på att du är stressad
”Att prata om det jobbiga var läkande” – Caroline Norbelie, 41, MåBra:s stresscoach:
- Min farmor, som var min bästa vän, gick bort 63
- En nära släkting blev sjuk 44
- Min bästa väns pappa gick bort 37
- Jag startade Prestationspodden 37
- Jag blev uppmärksammad på grund av podden 28
- Jag började plugga 26
- Jag slutade äta socker och laktos och minskade på gluten 15
- Jag åkte på fyra semesterresor 52
Vad hände?
– 2016 var ett år när jag blev medveten om döden på ett nytt sätt, jag började känna mig dödlig. Och det skapar en sorg. Men det bidrar också till någon form av personlig utveckling: Man njuter mer av stunderna. Det låter klyschigt, men är faktiskt sant.
Hur klarade du det?
– Det jag gjorde rätt under den jobbiga tiden var att jag talade om stress, sorg och annat i timme ut och timme in när jag poddade. Att prata om det som är jobbigt läker. Och jag började yoga i stället för pressa mig till hård träning. När man är känslomässigt utmattad passar yogan verkligen bra.
Av: Anki Sydegård Foto: IBL/Shutterstock, Stefan Jerrevång och Lina Eidenberg Adamo