3 vanliga missuppfattningar om bipolär sjukdom
Bipolär sjukdom är något som man hör talas om allt mer ofta. Man uppskattar att ungefär tre procent av Sveriges befolkning har det.
Sjukdomen innebär att man blir manisk i vissa perioder och deprimerad andra perioder. Om man har bipolär sjukdom behöver man ta hjälp från sjukvården – för att förhindra att må dåligt.
Det finns bipolär sjukdom typ 1 och typ 2
Det finns två olika typer av bipolär sjukdom. Typ 1, som är mest känd och som tidigare kallades manodepressiv sjukdom. Då har man kraftiga manier och svåra depressioner.
Bipolär sjukdom typ 2 har perioder i depression varvat med hypomani, då man har ökad energi och inte känner att man behöver sova lika mycket. Symtomen är lindrigare än om man har typ 1.
Kristen Fuller, läkare, menar att det finns några vanliga missuppfattningar om sjukdomen. Hos Psychology Today listar hon de vanligaste:
Missuppfattning: Är man manisk är man härligt produktiv
När man har bipolär sjukdom typ 1 så blir man i perioder helt manisk. Då blir man distraherad, oansvarig, har massor med energi och kan få många idéer.
Det här menar Fuller att många uppfattar som något kul och produktivt. I själva verket är det här en otrolig påfrestning för kroppen och en stor stress.
Missuppfattning: Bipolär sjukdom är humörssvängningar
Eftersom någon med bipolär sjukdom typ 1 växlar mellan att vara manisk och att vara deprimerad kan det uppfattas som humörsvängningar. Men det är en sjukdom man har att göra med.
Missuppfattning: Bipolär sjukdom får igång kreativitet
Många kreativa personer har diagnostiserats med bipolär sjukdom. Artister, konstnärer, författare … Därför tror många att om man söker hjälp så stoppar man kreativiteten.
Men Fuller menar att många genom att söka hjälp istället kan få hjälp att tänka mer klart och organiserat och därför bli mer produktiva och kreativa.
Källa: Psychology Today Foto: TT