Biverkningar av coronavaccin: Det gäller för ersättning
Sverige har, tillsammans med andra EU-länder, slutit avtal om att köpa fyra lovande coronavaccin. De fyra vaccinen kommer från läkemedelsföretagen Astra Zeneca, Pfizer, Janssen Pharmaceutica och CureVac. Men inget av dem är ännu godkänt av Läkemedelsverket. Och det är först när ett vaccin har blivit godkänt av Läkemedelsverket som det täcks av Läkemedelsförsäkringen, som betalar ut ersättning till den som eventuellt drabbas av biverkningar.
Socialministern: Vaccinet ska omfattas av ett skydd
Än så länge finns det alltså ingen försäkring som ersätter den som eventuellt blir sjuk eller skadad av covid-19 vaccin. Svenska Läkemedelsförsäkringen vill nu att staten skjuter till pengar så att eventuella skador täcks av en försäkring.
Enligt socialminister Lena Hallengren kommer de fyra vaccinen att omfattas av någon form av försäkring som gör att den som får biverkningar ska kunna få ersättning.
– Vaccin mot covid-19 ska omfattas av ett skydd som är likvärdigt med läkemedelsförsäkringen. Vi ska förstås ha effektiva och säkra vaccin i Sverige, sade hon vid en presskonferens med bland annat Folkhälsomyndigheten.
Enligt regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström väntas vaccinen från Astra Zeneca, Pfizer, Janssen Pharmaceutica bli godkända i januari 2021. Flera av vaccintillverkarna kräver att de på grund av den korta tidsfristen inte ska kunna hållas ansvariga för eventuella bieffekter.
Det här är läkemedelsförsäkringen
Läkemedelsförsäkringen är en försäkring för alla som skadas av läkemedel. Försäkringen har skapats genom en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretag i Sverige. Nästan alla läkemedelsbolag som verkar i Sverige är med i Läkemedelsförsäkringen, vilket betyder att 99 procent av alla sålda läkemedel täcks av försäkringen.
För att ett läkemedel ska täckas av försäkringen måste den vara godkänd av Läkemedelsverket.
Under svininfluensan 2009 fick ett antal av dem som vaccinerades av narkolepsi. Läkemedelsförsäkringen hade fram till oktober 2020 betalt ut drygt 100 miljoner kronor till 440 personer som fått sin narkolepsi godkänd som läkemedelsskada.
Foto: TT
Läs mer:
Då kan du vaccinera dig mot corona – riskgrupp eller ej