Bli sockerfri med ny, enkel metod – så gör du!
Plötsligt kommer det, ett nästan oemotståndligt sug efter något sött. Du bara måste ha något gott, nu på en gång. En klen tröst kanske, men du är verkligen inte ensam – sötsuget är ett problem för många.
– Det är väldigt få, framför allt kvinnor, som inte kämpar mot suget. Många trillar dit och har svårt att motstå sötsaker. Min erfarenhet är att det här är det allra tuffaste för många, säger Louise Andersson, kostrådgivare och forskare som driver webbtjänsten Hälsoboosten.
Läs också: Metoden som lär dig ta kontroll över sötsuget
Förklaringen är ganska enkel – historiskt sett handlade det om överlevnad.
– I naturen är allt sött bra för oss, exempelvis frukt och bär – och förr i tiden, när vi behövde fylla på med en massa energi, kickades belöningssystemet igång när vi åt något sött. ”Ät lite till”, betydde det. Samma sak gäller i dag, men nu behöver vi inte det söta på samma sätt, framför allt inte i form av godis eller kakor.
Sluta äta socker
För att minska sötsuget – och få möjligheten att skapa nya vanor – har MåBra och Hälsoboosten tillsammans satt ihop en sockerdetox. Den går ut på att du under en månad utesluter allt ”synligt” socker, det vill säga glass, kakor, godis och andra godsaker.
Läs också: Bli av med sötsuget – Här är 10 knep
– Det här är en jättebra kickstart för dig som vill äta bättre. Du kan bryta dåliga vanor och börja sätta nya rutiner, säger Louise Andersson.
För att utmaningen ska kännas genomförbar och inte alltför tuff fokuserar vi på just dessa uppenbara sockerfällor. Men om du vill ta bort vanliga livsmedel med tillsatt socker, såsom fruktyoghurtar, müsli och sötat bröd, så är det naturligtvis fritt fram.
– Vi vill att du ska äta bra och näringsrik mat med så få tillsatser som möjligt, säger Louise som har några tips på hur du kan lägga upp måltiderna.
– Försök äta regelbundet så att du slipper bli jättehungrig mellan måltiderna, det är nämligen en vanlig orsak till sötsug. Ät väl sammansatta måltider där du alltid har med något mättande protein, till exempel ägg, keso, kyckling
eller fisk.
Läs också: Enkla vanan som kan minska ditt sötsug rejält!
Hälsoboosten har kört liknande detoxar med sina följare tidigare – och de har varit mycket lyckade. Många mår väldigt bra av att dra ner på sockret.
– De allra flesta mår bra eftersom man byter ut skräpmat mot nyttiga livsmedel som ger energi. Många upplever också att deras magar mår bättre utan socker. Du kan däremot få lite ont i huvudet i början, säger Louise Andersson.
Sötsug vid PMS
Hur snabbt sötsuget försvinner är dock individuellt.
– Vissa kan känna skillnad redan efter ett par veckor, att de inte alls känner samma sug eller tänker på sötsaker på samma sätt. För andra tar det lite längre tid. Och vissa kanske alltid kommer att få sug under perioder, som vid PMS, men det är ju bara tillfälligt.
Läs också: Sötsug kan vara mineralbrist – tolka signalerna
Den kanske allra viktigaste frågan är hur man går vidare efter detoxen, för att inte trilla dit i gamla vanor. Då kan den så kallade 90–10-regeln vara en bra riktlinje.
– Vi tror inte på totalförbud, utan man måste få äta gott ibland. Genom att äta bra och näringsrik mat 90 procent av tiden har du ett lagom utrymme för godsaker. Så fortsätt att hålla nere på sockret och tänk på att verkligen unna dig guldkornen, i stället för att vräka i dig sådant som egentligen inte är så gott, säger Louise Andersson.
Så övervinner du sötsuget!
Steg 1: Skriv en sockerdagbok
För att få en tydligare bild av hur mycket socker du äter – och i vilka situationer – är det bra att skriva en sockerdagbok. Gör det under minst tre dagar, varav minst en helgdag. Skriv ner allt du äter dessa dagar, med fokus på det söta. Glömmer du bort en frukostmacka är det inte hela världen.
Läs också: 6 skäl att sluta äta socker – & 3 sätt att lyckas!
Anteckna även vilken tid du åt och av vilken anledning, till exempel sugen, hungrig, ledsen. När du sedan går igenom dagboken kan du hitta dina problemområden och tänka lite extra på dem under detoxen. Du kanske alltid vill ha något sött före middagen, eller när du känner dig nedstämd?
Här märker du även om du reagerar på andra söta livsmedel, kanske fruktyoghurten till frukosten – försök då att undvika den.
Steg 2: Äta och inte äta
Nu är det dags att dra igång. Här är några riktlinjer gällande maten: Försök att äta så naturlig mat som möjligt, det vill säga livsmedel utan för mycket tillsatser. Ät regelbundet, glöm inte mellanmålen. Varje måltid ska innehålla kolhydrater, fett och proteiner – och något grönt.
Läs också: Därför blir du rynkig av socker
Kolhydrater: Finns i exempelvis frukt, bär, fullkornspasta, grovt bröd, ris och matgryn.
Fett: Finns i oljor, avokado, nötter och fet fisk.
Protein: Finns i kött, kyckling, ägg, keso, bönor och fisk.
Här är förslag på vad du kan äta och vad som ska undvikas.
Välj bort:
● Godis, såsom choklad och lösgodis
● Glass
● Fikabröd och efterrätter
● Sötade bars
● Läsk och andra sockersötade drycker
● Sylt
● Marmelad
● Livsmedel med mycket socker
Ät i stället:
● Frukt
● Grönsaker
● Bär
● Ägg
● Bönor
● Linser
● Fisk
● Kyckling
● Fullkornsprodukter
● Yoghurt
● Keso
● Kvarg
Steg 3: När suget slår till
Visst kan det hända att du kommer att känna dig sötsugen någon gång under detoxen. Prova då följande: Känn efter om du verkligen är sugen, eller egentligen hungrig eller törstig. Ta en frukt eller ett ägg och se om suget försvinner. Drick vatten. Borsta tänderna. Sysselsätt dig: Laga mat, läs en bok, gå en promenad. Ge suget tio minuter, har du tur försvinner det sedan. Gå och lägg dig, om suget kommer sent på kvällen.
Läs också: Socker – 7 tecken på att du äter för mycket
En bra regel är att inte ha något hemma som du inte ska äta. Köp alltså inte hem godis, glass eller kakor under den här tiden, även om det inte är till dig själv. Rensa bort det du redan har hemma.
Steg 4: Efter detoxen
Bra jobbat! Förhoppningsvis har du nu fått ett minskat sötsug och ett annat förhållningssätt till socker. Nu gäller det att hålla i det här. Fortsätt så här: Håll nere mängden socker. Vem vet, du kanske inte ens vill äta sötsaker längre. Grattis i så fall! Annars, satsa på att max 10 procent av din mat är lite sämre livsmedel, såsom snacks och godsaker.
Lyssna på din kropp. Märker du att du inte klarar av att äta socker, att du till exempel inte kan sluta äta godis när du väl börjat, kanske du behöver fortsätta att undvika det söta.
Läs också: 7 smarta sätt att få i dig mindre socker
Tänk på att kolhydrater, framför allt socker, mättar dåligt och ger ”tomma” kalorier. Fortsätt därför med matupplägget som beskrivs i steg 2, så att du äter näringsrikt och håller dig mätt.
Känner du ingen skillnad i ditt sug? Fortsätt med detoxen lite längre. Om ett par veckor kan det vara din tur att bli sockerfri.
Osötat mums till mellis
Här är två sockerfria och supergoda mellanmålsförslag från Hälsoboosten, perfekta när hungern och suget slår till!
Sockerfri fruktsorbet
ca 4 portioner
- 3 bananer
- 4 dl hallon
- 2 tsk vaniljpulver
- Topping: exempelvis hallon, kokos, granola och nötter.
- Dela bananerna i mindre bitar.
- Låt hallonen tina något om du använder frysta bär. Mixa med en stavmixer till en krämig konsistens.
- Tillsätt vaniljpulvret och mixa en stund till.
- Servera i små glas och toppa med dina favorittillbehör.
Nyttig chokladmousse
1–2 portioner
- 1 liten banan
- 1 avokado
- 2 tsk kakao
- 1 tsk honung
- lite kakaonibs
- flingsalt och blåbär
- Dela bananen i små bitar och frys in, låt den sedan tina lite innan den körs tillsammans med en avokado i mixern till en jämn smet.
- Blanda i kakao och honung och kör ytterligare en liten stund i mixern. Servera med lite kakaonibs, flingsalt och blåbär på.
Av: Anna Sundesten, Louise Andersson och Sara Brodén Foto: Sara Brodén, IBL