Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Lindra migrän och stress med zonterapi – så funkar det

25 jun, 2019
Zonterapi kan lindra migrän och stress.
Lider du av stress, huvudvärk eller trög mage? Tryck under fotsulorna kan lindra dina besvär! Forskningssjuksköterskan Karin berättar mer om zonterapi.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vägen till kroppens välmående kan gå via fötterna! I fotsulorna sitter nämligen massor av nervändar som stimuleras vid beröring. Och just beröring – framför allt tryck under fötterna – kan vara nyckeln till bättre hälsa.

Det menar Karin Lycke, som är diplomerad zonterapeut med egen mottagning och forskningssjuksköterska vid Karolinska institutet i Stockholm.

Bota migrän och stress med zonterapi

Till hennes klinik söker sig många för att få hjälp med stress och utbrändhet, mag- och tarmproblem, ryggont och migrän, men även de som har svårt att bli gravida, vilket ofta kan vara stressrelaterat.

– En grupp som ökar stadigt är unga stressade kvinnor, men också unga män i samma situation. Det är tråkigt att stress och annan ohälsa ökar i samhället och att ohälsan kryper ner i åldrarna. Får man inte hjälp inom den konventionella vården söker många sig vidare via nätet och hittar andra alternativ, säger Karin.

Annons

Zonterapi som massage

Zonterapi är lite som att få massage på insidan av kroppen, förklarar Karin. Med knogar, tummar, händer och ibland en zonterapipinne växlar hon mellan hårda och mjuka tryck under fotsulan.

– Det handlar inte om fotmassage utan om att komma på djupet så att man kommer åt distinkta punkter under fotsulorna. Man kan jämföra det med akupunktur, men i zonterapin använder vi tryck i stället för nålar.

zonterapi-besvar
Under varje fotsula finns ett tjugotal reflexpunkter.

Reflexpunkter under fotsulorna

Inom zonterapin ser man fötterna som en spegel av resten av kroppen. Under varje fotsula finns drygt ett tjugotal så kallade reflexpunkter som motsvarar olika delar av kroppen som skelett, muskler och inre organ. Reflexpunkterna och deras motsvarande organ är enligt zonterapin i sin tur sammanlänkade via så kallade meridianer eller energibanor som går genom hela kroppen.

Annons

– När jag trycker på en reflexpunkt uppstår kommunikation med ett visst organ. Det sätter igång ett flöde och en självläkning i kroppen. Ibland blir det extra tydligt när jag trycker på punkten som motsvarar tarmarna, inte sällan börjar det då bubbla i magen på kunden, säger Karin Lycke.

En djupare avslappning

Reflexpunkter finns även på händerna, öronen och i ansiktet, och ibland ger Karin tryck även på dessa ställen innan hon bearbetar fötternas olika punkter.

– Det ger en ännu djupare avslappning eftersom man får beröring från flera håll och på flera ställen samtidigt.

Karin, som på halvtid är forskningssjuksköterska inom multipel skleros, ms, halkade in på zonterapi när hon hade svårt att bli gravid och fick behandling hos en zonterapeut.

– Jag blev ganska snabbt med barn och fick en dotter, det var så mitt intresse väcktes, säger Karin, som sedan gick en utbildning till zonterapeut under sin mammaledighet.

zonterapi-besvar
Karin Lycke arbetar som forskningssjuksköterska och som zonterapeut.

Det berikar att få en bit av båda världar, menar Karin, som tycker att komplementärmedicinen borde samarbeta mer med den traditionella vården, på samma sätt som sker i till exempel Norge och Danmark.

Annons

– Komplementärmedicinen är bra på avslappning och att stärka själen, medan man inom den konventionella medicinen är specialist på akutmedicin och infektionssjukdomar, men det finns mycket de kan lära av varandra.

Zonterapi är ett komplement

Karin är noga med att slussa vidare personer som är sjuka eller mår dåligt till sjukvården.

– Är man sjuk ska man alltid utredas av läkare först innan man kommer hit. Zonterapi ska ses som en skön, naturlig och avslappnande behandling och ett komplement till medicinsk behandling, inte en ersättning.

Text: Kristina Müller Bild: Karin Lycke, Johan Ekberg, IBL

Läs mer:

Så får du fina fötter i sommar – test av fotcreme och andra tips!

Det här avslöjar fötterna om din hälsa

Annons