Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Bli plånbokssmart – profilens 5 bästa spartips

05 jan, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Splitbild på illustration av lampa med pengar och grön växt samt porträtt av Denice Fallsdalen
För Denice Fallsdalen kretsar mycket i livet kring tre P:n: personlig hållbarhet, plånboken och planeten. Som månadens utvalda profil i januari delar Denice med sig av sina bästa spartips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Fem tips för att få ihop ekonomin i januariBrand logo
Fem tips för att få ihop ekonomin i januari

Hon är den tidigare ekonomen som under en sjukskrivning för utmattning insåg att måbra-kontot är viktigare än lönekontot och som allt sedan dess strävat efter ett enklare liv där orden ”lagom” och ”good enough” får leda vägen.

– När jag jobbade på bank och blev sjukskriven förstod jag att jag inte kunde leva som jag gjorde. Om jag fortsatte springa i full fart så skulle jag bli sjuk igen, säger influencern Denice Fallsdalen.

Hon började fundera på vad som egentligen är viktigt i livet, hur hon och hennes familj skulle kunna leva i ­stället och hur hon skulle få ekonomin att gå runt.

– Jag ska inte kalla det en gåva, men i och med utmattningen blev jag tvungen att stanna upp och reflektera. Och det där första steget tror jag är det absolut svåraste, säger hon.

Annons

"Du kan inte köpa lycka"

Denice började dela sin resa tillbaka från utmattningen på sociala medier och ju mer hon reflekterade över den personliga hållbarheten och plånboken, desto mer ­vävdes det tredje p:et – ­planeten – in.

– Ska vi köpa och ta hand om saker som vi egentligen inte behöver? Det tär både på både oss själva, plånboken och ­planeten. Kicken du får av att köpa den där nya tröjan är antagligen inte kicken du behöver. Det du behöver är att gå ut i solen, ta en stund för dig själv eller någonting helt annat. Du kan inte köpa lycka.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Även om Denice och hennes familj för fem år sedan valde att byta Stockholm mot Nyköping, och Denice valde att skola om sig till sjuksköterska, så behöver jakten på balans inte innefatta stora förändringar som en flytt.

Annons

– Det är svårt att komma ifrån heltidsnormen, att harva på och inte se alternativen. Men en förändring behöver inte vara så komplicerad. Man kanske bara behöver rensa upp lite i ­schemat, stryka lite av det där som tar tid eller är dränerande. Vilka områden i livet eller vardagen känns mest stressiga? Vad tar mest energi? Börja med det som skaver mest. Du kan inte ändra hela livet på en gång.

Gäller att välja och prioritera

Att skola om sig och gå ner i arbetstid till 80 procent, kände Denice var nödvändigt. Den jobbigaste förändringen handlade om sociala normer: att tillåta sig ta en paus från nyhetsapparna, inte alltid vara med på aw:n och inte behöva ha koll på alla nya tv-program.

– Kommer jag ha något att säga på lunchrasten? Kommer folk tycka att jag är en tråkig människa som inte vill umgås? Jag insåg ganska snart att den rädslan och oron var obefogad.

Denice målsättning har ­aldrig varit att sluta jobba. Hon tycker det är roligt att jobba och trivs bra på sitt nuvarande arbete, där hon jobbar oregelbundna tider och upplever att hon får mer tid över till annat. Jobbet är inte hennes liv – livet är det hon gör utanför.

Annons

– Jag vill hinna odla, pyssla och göra andra saker. Jag vill kunna vara den där bullmamman som har bakat när barnen kommer hem. Det måste finnas en balans. Jag vill fortfarande känna en ekonomisk trygghet och veta att vi kan åka på semester och köpa det vi behöver – men vi måste välja och prioritera.

Så stärker du de tre P:na

Personlig hållbarhet

Du är den viktigaste personen i ditt liv. Om du ska orka vara en bra mamma, vän eller kollega behöver du ta hand om dig själv.

Plånboken

Var rädd om dina pengar. Varje krona du spenderar har du tjänat in för att du gett av din tid och din tid är be­­gränsad – var rädd om den.

Planeten

Om det känns övermäktigt att ställa om till en ­hållbar livsstil, börja smått, ett steg i taget. Hitta ett ­sammanhang som ger dig energi och pepp, i verkliga livet eller på sociala medier till exempel.

Syr, lappar och lagar

På sitt Instagramkonto @planbokssmart.se tipsar hon bland annat sina följare om att ha ett fuck off-kapital. Pengar avsedda för dig och ingen annan. En buffert som gör att du kan lämna en ohållbar arbetsplats, en ­relation du mår dåligt i eller som gör det möjligt för dig att följa dina drömmar.

För att spara pengar handlar hon second hand, lappar och lagar, cyklar, odlar, tar tillvara på naturens skafferi, bakar, handlar svinn och använder erbjudanden och rabattkuponger. Men hon strävar inte efter att vara självförsörjande eller att börja sy sina egna kläder och unnar sig absolut hämtmat ibland. Hon påminner oss om att vara snälla mot oss själva. Livet ska levas, både nu och i framtiden.

Annons

– Att jag och min familj gör de här valen är knappt någonting vi tänker på längre, vi har hållit på länge och det sitter i ryggmärgen. Men ska du skala ner så är det viktigt att du inte gör allting på en gång. Det kommer bli jobbigt och du kommer känna att du offrar saker i stället för att välja något annat. Det blir bara negativt.

Denice beskriver sin nya tillvaro som mycket lugnare. Hon är trygg i sig själv och vet vad hon behöver för att må bra.

– Jag blir inte stressad av att grannen har en ny bil eller flyger till Grekland på semester, eller att någon får en ny tjänst och högre lön. Jag har landat i vad som är viktigt för mig och vem jag är. Jag är inte den duktiga flickan som behöver jobba hela tiden. Jag har ett annat värde och jag duger som jag är.

Annons

LÄS OCKSÅ: Günther är ekonomiskt oberoende – därför väljer han bort ett liv i lyx

Denice fem bästa spartips

Prioritera. Vad är det du behöver och vad är det du ­villhöver? Prioritera det som ger dig livskvalitet, skala bort resten.

Fasta kostnader. Ha som vana att en gång om året ­förhandla och jämföra, ­speciellt om du har e-fakturor eller autogiro där pengar dras automatisk. Det som var ett bra avtal för ett år sedan kanske inte är det i dag.

Abonnemang. Prenumerera inte på tjänster som du inte använder. Var ärlig mot dig själv och säg upp det du inte hinner nyttja.

Var steget före. Barnen växer, årstiderna växlar, högtiderna återkommer. Ligg steget före, håll koll på second hand eller reor så undviker du dyra sista minuten-inköp.

Tänk utanför boxen. Använd det du har i stället för att köpa nytt. Hitta nya användningsområden. Kanske kan du byta eller låna i stället för att köpa?

Foto: TT/Shutterstock, privat

Annons