Blir du sjuk varje gång du är ledig? Här är anledningen
Hur många gånger har det inte hänt? Du längtar allt vad du har till semestern, jobbar framåt och gör klart projekt på jobbet, städar huset, klipper gräsmattan och dubbelkollar semesterplanerna åtta gånger. Och när första semesterdagen äntligen kommer slår den till – dunderförkylningen från helvetet. Trots att du nyss var frisk och på topp. Och sedan går halva semestern ut på att bli frisk igen.
Läs också: Trött, utbränd eller sjuk – vad säger din kropp?
Är det så här det är? Finns det någon slags semestersjuka? Mats Lekander, professor i hälsopsykologi, förklarar fenomenet.
– Det kanske kan vara inbillning, för faktum är att man inte vet om det är så. Att folk skulle bli mer förkylda under ledighet, till exempel. Man vet däremot att man är mer infektionskänslig för vanlig förkylning efter en längre tid stress, och det är ganska välbelagt, säger han till SVT.
Det kan alltså vara möjligt att det är tiden innan semestern som ställer till det. Stressen många upplever innan ledigheten ökar infektionskänsligheten, och samtidigt är ledigheten en tid när man kan känna efter hur man verkligen mår – och det blir lättare att man känner sig sjuk. Däremot finns ingen riktigt forskning på området.
Läs också: Oförklarligt trött? Här är de vanligaste orsakerna
Mats Lekander tror istället att den upplevda ”semestersjukan” kan ha med minnet att göra.
– Kanske är den bästa förklaringen att man faktiskt kommer ihåg de där stunderna lättare. De är ju ganska irriterande, det betyder att man kodar in det där minnet effektivare helt enkelt, säger han.
– Jag skulle nog snarare säga att det känns som att man ofta blir sjuk när man är ledig. Eller åtminstone att man kommer ihåg det på det viset.
Källa: SvT
Foto: Shutterstock
Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress
Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress