Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ny behandling kan ta bort coronaviruset på en dag

23 jun, 2020
läkare med skyddsutrustning under corona.
En ny svensk studie visar att det kan vara effektivt att behandla coronasjuka med blodplasma från patienter som blivit friska.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Jakten på ett botemedel mot covid-19 fortsätter. Så sent som i början av juni gjordes ett genombrott när man såg att läkemedlet dexametason kan minska dödligheten för svårt sjuka coronapatienter.

Men det går åt rätt håll på flera ställen i forskningsvärlden.

MåBra har tidigare berättat att svenska forskargrupper ska testa att ge blodplasma och antikroppar från personer som friskförklarats från covid-19 till svårt sjuka. Det gjordes bland annat under sars-epidemin med gott resultat.

Blodplasma fungerar mot coronasjuka

Nu har forskare vid Karolinska Institutet sett positiva resultat från de första studierna – redan efter en dag märker man skillnad i virusnivåer i patienternas blod.

– Det tidigaste fyndet som vi ser är att om man har virus i blodet, så blir man av med viruset i blodet om man ger blodplasma med neutraliserande antikroppar vanligtvis redan nästa dag, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Sveriges Radio.

Annons

Även försök i andra länder har visat goda resultat, dock behövs det fler studier. Om behandlingen visar sig fungera skulle det betyda mycket, menar Joakim Dillner.

– Vi har väldigt lite att erbjuda de patienter som har covid i dag. Det här skulle vara en av de mycket få möjligheterna att ge behandling som öppnar sig, säger han.

Så fungerar behandlingen

Nu går man vidare och ska inleda den tredje fasen i studien. Där ska man lotta patienter till behandling och sedan jämföra dem mot en kontrollgrupp som inte får behandling. Det är först då man kan vara säker på att metoden verkligen fungerar.

– Vi ser dock en väldigt kraftig korrelation mellan dålig prognos för de patienter som har kvar virus i blod, säger Joakim Dillner.

Målet med den här metoden är att antikropparna i den donerade blodplasman ska hjälpa till att bekämpa viruset hos den svårt sjuka patienten. Den har alltså tidigare använts mot andra liknande sjukdomar.

Foto: TT

LÄS MER:

Läkare: 4 livsstilsfaktorer som minskar risken för svår corona

Nytt genombrott: Den här medicinen minskar dödligheten i corona

Läkare varnar: Coronasjuka kommer till sjukhus farligt sent!

Annons