Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Borrelia – här är allt du behöver veta om fästingsmittan

16 apr, 2019
AvErika Garmelius
Här är allt du behöver veta om borrelia.
Nu är snart den härliga sommaren här men med den kommer det ibland mindre roliga saker – nämligen borrelia. Här är allt du behöver veta om infektionssjukdomen som oftast kommer med ett fästingbett.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier som överförs till människan från fästingar. Med undantag för de inre delarna av Norrland finns borrelia i hela Sverige, och den största smittorisken finns längs med kusterna. Fästingarna kan leva när temperaturen ligger över fyra grader, vilket gör att fästingsäsongen brukar vara mellan mars och november.

Det dröjer cirka ett dygn innan fästingen har bitit sig fast och kunnat föra över bakterierna. Ju snabbare du lyckas ta bort fästningen, desto mindre är risken att du har blivit smittad.

Symtom på borrelia?

Hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter är det vanligaste symptomet på borrelia. Denna rodnad brukar oftast komma en till fyra veckor efter fästingbettet. Det är dock viktigt att urskilja detta från den röda rodnaden du får precis efter bettet. Det är en röd prick som brukar avta efter några dagar och är helt ofarlig.

Annons

Det mest vanliga hudutslaget från borrelia heter erythema migrans. Rodnaden blir större med tiden och kan blekna i mitten vilket gör att rodnaden blir ringformad. Formen kan även vara oval eller oregelbunden, det är heller inte ovanligt att det blir en jämn röd rodnad, vilket fler kvinnor än män får.

Andra symptom:

  • Huden domnar och kliar.
  • Trötthet.
  • Huvudvärk.
  • Värk i muskler och leder.

Multipa erythema migrans är benämningen på om infektionen har spridit sig i kroppen. Symptomen på detta är flera hudrodnader på kroppen, feber, vätskande sår eller blåsor.

Nervsystem och leder kan påverkas av borrelia

Om du inte får en behandling kan borreliainfektionen sprida sig till lederna och nervsystemet. Att du har värk i leder och muskler är då vanligt och lederna kan svullna upp, vilket ofta knäleden gör. Denna svullnad kan hålla i sig allt ifrån några dagar till ett par veckor. Svullnaden kan även återkomma efter en lång tid emellan och du kan uppleva smärta trots att svullnaden har gått ner.

Annons

Neuroborrelios betyder att borreliainfektionen har påverkat nervsystemet, något som drabbar mindre än en tiondel av de som får borrelia och det är vanligare att barn drabbas än vuxna. Detta kommer oftast mellan en till två månader efter bettet. Vuxna får ofta kraftig värk i armar, ben eller rygg.

Du kan även uppleva dessa symptom:

  • Huvudvärk.
  • Feber, omkring 38 grader.
  • Ledvärk i nacke, armar, rygg och ben.
  • Tillfällig ansiktsförlamning.

Behandling av borrelia

Det finns tyvärr ännu inget vaccin mot borrelia men det går att behandla med antibiotika i tablettform. Själva rodnaden kan bli större det första dynget med behandling men brukar ofta försvinna helt mellan en till två veckor. Behandlingen hindrar spridningen i kroppen och de flesta blir helt friska. Ju längre du går med sjukdomen, desto längre tid tar det att bli frisk. Ibland kan det ta flera månader innan alla restsymptom är borta trots att själva sjukdomen är botad.

Följdsjukdomar av borrelia

Det är väldigt ovanligt men borrelia kan leda till bestående inflammationer i huden och lederna. Risken ökar ju äldre du är eller om du har gått lång tid utan behandling. Det kan även bildas blåröd knuta i huden som är mellan en till fem centimer och som ofta sitter vid örsnibben eller bröstvårtan.

Annons

I sällsynta fall kan borrelia orsaka en svårare inflammation i nervsystemet. Detta kan leda till förlamningar eller annan påverkan på hjärnan som gör att du får svårt att minnas och koncentrera dig.

När ska man söka vård?

Om rodnaden uppstår en vecka eller mer efter fästingbettet och om den är mer än fem centimer i diameter, ska du söka vård. Kontakta även vårdcentralen om du får symptomen som är nämnda ovan efter ett fästingbett.

Källa: 1177  Foto:TT

Läs mer:

Fästingarna har vaknat – så håller du dem borta!

Fästingar: Så gör du om du blivit biten

Annons