Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

BPA-fri plast kan vara lika farligt som annan plast

25 okt, 2018
Även Bpa-fri plast kan vara en hälsorisk
Har du plastbantat och investerat i BPA-fri plast i tron att du gör ett smart och säkert val? Då kommer du inte att gilla den här undersökningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bisfenol A, eller BPA, är en hormonstörande kemikalie som länge varit vanlig i bland annat konservburkar, läskburkar och plastprodukter som flaskor och matlådor. Tidigare studier har konstaterat att kemikalien påverkar människans fortplantningsförmåga negativt. Särskilt känsliga är gravida och små barn.

I djurtester har Bisfenol A också kunnat sammankopplas med ökad risk för astma, diabetes och cancer. Även sexuella störningar, försämrad modersinstinkt och försämrat immunförsvar har kunnat noteras.

Oron över den vanligt förekommande plasten har därför varit stor. Många barnfamiljer har tagit varningarna på allvar och bland de vanligaste produkterna att ersättas med BPA-fri plast har varit nappflaskor, leksaker och andra vanliga produkter för bebisar och små barn.

Nya plasterna inte bättre

Efter att varningarna exploderade för snart tio år sedan har dock åtgärder gjorts på många fronter och Livsmedelsverket menar nu att den mängd Bisfenol A vi får oss inte bedöms skada hälsan enligt den kunskap vi har i dag.

Annons

Men – det behöver inte betyda att vi kan andas ut. En ny studie visar nämligen att ett flertal vanliga alternativ till BPA har skadliga effekter på möss, framförallt deras reproduktiva organ. Detta stödjer tidigare larm om att dessa alternativ bär på sina egna hot mot din hälsa. Om fler studier fortsätter stödja dessa rön kan det ställa hela lobbyverksamheten för säker plast på ända.

En av de ansvariga bakom den nya studien är Patricia Hunt, forskare vid Washington State University – dessutom en av de som först larmade om riskerna med BPA-plast redan 1998, då hon arbetade med en studie som involverade ägg från möss, och upptäckte att ovanligt många av dem hade defekter. Hon fick veta att en tillfällig medarbetare hade använt ett starkt golvrengöringsmedel för att rengöra mössens burar med istället för det milda medel som vanligtvis användes. Plasten tog skada av det starka medlet och Bisfenol A läckte ut, vilket orsakade skador på bland annat mössens fortplantningsförmåga.

Annons

Den nya undersökningen studerade vad vanliga alternativ, som BPS (Bisfenol S), BPF, och BPAF, hade för påverkan på både han- och honmöss. I studien fann man att även dessa kemikalier störde mössens reproduktionsorgan på liknande sätt som BPA. Slutsatsen är därför att problemet gäller Bisfenol som grupp.

Märkningen BPA-fritt är alltså inte nödvändigtvis en säker väg att gå. Förhoppningsvis kommer det snart vidare forskning på ämnet.

Säkra alternativ till plastrelaterade kemikalier

Naturskyddsföreningen rekommenderar glas, rostfritt stål, trä och porslin för den som vill vara på den säkra sidan. Bambufibrer är ett material som blivit allt mer populärt de senare åren och det är ett klart bättre alternativ än plast även om inte det heller kan garanteras vara helt giftfritt.

Källa: Livsmedelsverket, Quartz.com Scientific American

Läs mer:

Dold plast i dina kläder kan förstöra haven

Forskare varnar: Din nyttiga fisk kan vara full av plast!

Annons