Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Bränt dig på en nässla? Här är bästa knepet!

19 maj, 2018
AvMinna Wallén-Widung
De flesta av oss har blivit bränd av en brännässla någon gång – och vet hur det kan svida! Men det finns ett smart knep som ger lindring. Så här ska du göra om du har bränt dig på en brännässla!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Lika len och god i smaken som brännässlan blir när man kokat den, lika brännande stickig är den om man råkar nudda den med en hand eller en fot.

Brännässlor är vackra och fulla av nyttiga ämnen – men inte så roliga att bränna sig på. Bild: Mujo Korach/IBL Bildbyrå

Brännässlans blad och stjälk är utrustade med små, små brännhår som står i direkt förbindelse med en liten giftblåsa. Om man råkar komma i kontakt med en brännässla, uppstår en brännande, stickande och pirrande känsla i huden. Dessutom kan det bildas små blåsor och irriterande rodnad.

Klia inte där det svider

Om olyckan är framme och man motvilligt kommer i närkontakt med en brännässla, är den första impulsen ofta att börja klia på den knottriga huden. Vissa påstår till och med att man ska gnugga området med blad eller sand – men det är helt fel!

Annons

Läs också: 7 goda anledningar att äta nässlor

Tidningen Land tipsar om att du ska tänka dig nässelhåren som mycket små nålar som är doppade i gift. När du bränner dig på brännässlan är det som att du får små glasflisor på huden. Att då börja klia och gnugga gör bara saken värre.

Men det finns ett sätt att behandla sin nässelbränna på ett betydligt mer skonsamt sätt!

Bästa knepet när du bränt dig på en brännässla:

1. För det första – klia absolut inte! Du ska i själva verket inte röra det brända området överhuvudtaget. Gör du det föser du bara flisorna längre in i huden.

2. Börja i stället med att skölja den angripna huden med rinnande vatten. På så sätt sköljer du bort de flisor som ännu inte hunnit gå in i huden.

3. Ta till sist fram en bit tejp. Klappa den klibbiga sidan några gånger mot exempelvis ditt byxben för att bli av med det mesta av klistret. Placera sedan tejpbiten mot huden och dra försiktigt bort de nässelhår som sticker upp ur huden.

Vad du är gör – klia inte på huden om du bränner dig på en brännässla. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

4. Besvären brukar oftast försvinna efter ungefär en kvart, men irritationen kan finnas kvar i uppemot tolv timmar. För att lindra svedan och klådan ytterligare kan du testa att stryka på lite kylbalsam eller lokalbedövande salva. Om det är ditt barn som bränt sig – tänk på att alla salvor inte rekommenderas till barn under 18 år. Ta reda på vad som gäller innan du använder salvan.

Se till att hålla nere nässelbeståndet i din trädgård genom att klippa ner dem så snart de dyker upp. Brännässlornas spröda vårskott är fullproppade med såväl vitamin A och C som järn, kalium och kalcium – och går utmärkt att äta. Testa att använda bladen i en god nässelsoppa, en somrig sallad eller en värmande kopp te.

Källa: Land, Expressen Leva & Bo, Giftinformationscentralen, 1177 Vårdguiden   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons