Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Bris: Därför mår fler barn dåligt på sommaren

13 jun, 2018
AvHanna Carlsson
Sommar förknippas för många barn med lek, glädje och långa dagar på stranden. Men för en stor del av de unga kan sommaren också vara den jobbigaste tiden på året. Men hur ska man, som förälder, agera om man märker att ens barn mår dåligt och finns det några tecken att hålla koll på?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förra året hade Bris över 4 000 kontakter under sommarlovet, en ökning med sex procent jämfört med året innan. Man kan tro att sommaren är höjdpunkten för alla unga men barn som mår dåligt eller som lever i en utsatt situation riskerar att bli ännu mer isolerade och ensamma under sommarlovet då vardagen tar paus.

– Förra året hade Bris kontakt med många barn som hade svårt att släppa skolan under sommarlovet. Det handlade om nervositet, ångest eller rädsla inför skolstarten, men också om stress och betygshets. Barn behöver få möjlighet till vila och återhämtning under sommarlovet, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

Utdrag av historier som kommer in till Bris:

”Nu har jag haft sommarlov lite mer än en vecka. Jag stressar redan nu inför skolan, 9 veckor före jag börjar.”

”Det känns inte som jag kommer klara att gå till skolan när den börjar. Innan sommarlovet vaknade jag varje dag med en sån ångest som kändes som att jag satt fast i golvet och inte kunde gå ut.”

Annons

”Det jag får ångest över när jag tänker på sommarlovet är att jag kommer sakna alla så otroligt mycket. Vet inte hur jag ska klara mig ensam. Jag ska heller inte göra något speciellt på sommarlovet och då kommer jag lätt hamna i negativa tankar.”

Vanligaste ämnet: Psykisk ohälsa

Liksom under resten av året är psykisk ohälsa det vanligaste ämnet när ett barn kontaktar Bris. Barn beskriver att de lämnas ensamma med ångest och oro, och att det skapar ångest att ha ett helt sommarlov med oceaner av oplanerad tid framför sig.

Andra ämnen som brukar vara vanliga under sommarlovet är familj och familjekonflikter, vänner, våld, övergrepp och kränkningar. Många barn har pratat om ensamhet, tristess och bristande rutiner under sommaren. Det kan handla om allt ifrån att känna sig rastlös och uttråkad, till att inte få bukt med sin ångest när vardagens rutiner tar paus.

Annons

Vi har pratat med Catarina Nylund, som är kurator på Bris, om hur man som förälder ska tänka i sommar.

Förra året var det en ökning i antal barn som hörde av sig till Bris, beräknar man att det kommer bli liknande i år?

– Ja. Antalet barn som hör av sig till Bris brukar vara ganska jämnt fördelat under året men ämnena kan skifta beroende på högtider och lov. Under sommaren försvinner många stödpersoner och viktiga vuxna i barns liv eftersom skolan har uppehåll och till exempel ungdomsmottagningen har färre tider på grund av semestrar. Därför får vi på Bris en del samtal från dessa barn.

Finns det några tecken man som förälder ska hålla uppsikt över?

– Hur vi handskas med ett dåligt mående är väldigt olika beroende på person. Därför är det alltid riskabelt att plocka ut vissa saker att hålla uppsikt över. Det du som förälder istället kan göra är att vara nyfiken på ditt barns liv. Fråga mycket även om du inte får så uttömmande svar och visa att du har tid och finns där för att lyssna och peppa. Märker du ett förändrat beteende hos ditt barn så försök undersöka det på ett respektfullt sätt. Det kan bero på ett förändrat mående likväl som att rutiner på sommarlov förändras eller ditt barn blir äldre.

Annons

Finns det något som ni rekommenderar föräldrar att göra om man märker att ens barn mår sämre under sommaren?

– Visa att du har tid för ditt barn och normalisera svåra känslor. Att må dåligt ibland är en del att vara människa och det behöver vi hjälpa barn att förstå, och visa hur en kan hantera det. Känslor är inte farliga så länge vi kan få stöd och hjälp att ta hand om dem. Verkar ditt barn må så pass dåligt att hen kan behöva professionell hjälp så tveka inte att ta det, men glöm inte bort att du som förälder är oerhört viktig för ditt barn också.

Bris har öppet för barn och unga via telefon (116 111), chatt och mejl varje dag kl 14-21.

Bris vuxentelefon om barn har öppet vardagar kl 9-12 på 0771-50 50 50.

Bild: IBL

 

Läs mer:

Midsommar – en mardrömsfest för många barn

5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Maria hatade julen – började fira med Maskrosbarn

Annons