Bristen på p-piller en nationell kris: "Politiker måste ta ansvar"
I våras tog det populära p-pillret Zoely slut på alla apotek i hela Sverige på grund av ett tillverkningsfel. Sedan dess, med några få korta uppehåll, har det inte gått att få tag på överhuvudtaget och varit restnoterat hos Läkemedelsverket sedan den 1 april i år. Det trots att det inte finns något annat p-piller som innehåller samma slags östrogen. Den som vill hämta ut sina kartor får vänta till den 29 november, då det beräknas finnas i lager igen.
Zoely är inte heller det enda p-pillret som inte har gått att få tag på stora delar i år – tidigare i år var omtyckta Dienorette restnoterat och just nu går varken p-pillren Yasminelle och Qlaira att hämta ut på några apotek i Sverige. Enligt Daniel Claesson, kommunikationschef på Bayer som tillhandahåller Yasminelle och Qlaira i Sverige, beror det på problem i produktionsanläggningen av p-pillren. Qlaira ska vara tillgängligt den 2 december i år, och Yasminelle den 4 december.
– Om man är orolig eller har frågor om sitt preventivmedel bör man kontakta sin gynekolog eller ungdomsmottagning, säger han.
Bristen på p-piller förödande för många
Att inte kunna hämta ut det p-piller man har recept för kan vara förödande för många kvinnor. Det menar Anna-Sofia Melin, specialist inom gynekologi/obstetrik på Capio Gynekologi Stockholm, som också tror att bristen på p-piller kommer att kunna ses i abortstatistiken längre fram.
– Det här är ett nationellt problem som politiker och våra folkvalda måste ta ansvar för, vi behöver ha ett förråd av läkemedel som täcker vår befolkning. Vi kan inte ha ett halvårs uppehåll på vanliga läkemedel, säger hon.
Att byta p-piller är sällan heller helt problemfritt enligt Melin – bland annat kan du få mellanblödningar och humörsvängningar. Dessutom går flera av de tabletter som är slut inte att ersätta med andra. Zoely, till exempel, innehåller naturligt östrogen och används ofta för att lindra den kroniska sjukdomen endometrios. Kvinnor med endometrios drabbas hårt av bristen på p-piller eftersom de ofta tar preventivmedlet utan uppehåll – det för att inte få mens och därmed mindre smärtor. Melin, som även driver kontot @endometriosdoktorn på Instagram, säger att hela 2019 har varit ett fruktansvärt år för personer med sjukdomen på grund av bristen på p-piller.
– Det tar ofta lång tid att få en behandling för endometrios att fungera. När man väl har lyckats och det helt plötsligt inte finns det läkemedlet som hjälper, så leder det till en oerhört frustrerande situation för de som lever med endometrios. Om man går helt utan p-piller kommer mensen och smärtorna snabbt tillbaka, och det kan ta lång tid att få effekt om man byter märke, förklarar hon.
Fler och fler restnoteringar av p-piller
Tyvärr ser inte heller bristen på p-piller ut att lösa sig den närmaste tiden. Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, bekräftar att det blir fler och fler restnoteringar av p-piller i Sverige, och även läkemedel i stort. Anledningarna är ofta att det är små marginaler i både produktions- och leveranskedjan. Med det menas att det blir allt fler aktörer i själva produktionskedjan vilket leder till att det kan gå fler på fler ställen och läkemedel därmed lättare kan ta slut, samtidigt som tillverkarna av läkemedlen bara tillverkar exakt det som väntas gå åt.
– Vi kan inte ge några specifika råd för patienter om det inte är så att läkemedlet går att bytas direkt mot annat. Det man kan göra är att kontakta sin vårdgivare för att få en ny, individuell bedömning, säger han.
För att inte riskera att stå helt utan p-piller tipsar Anna-Sofia Melin om att det är viktigt att själv ha framförhållning. Som läkare får hon inte reda på när läkemedel tar slut, och det är ofta först när patienter ringer som hon får reda på att ett visst p-piller inte finns längre.
– Håll koll på dina recept och kontakta läkare eller barnmorska så fort du behöver nya recept. Du kan också gå in på Läkemedelsverket.se eller FASS.se och se vad som är restnoterat eller inte, och vilka apotek p-pillret går att få tag på.
Foto: TT
Läs mer: